Friday, December 25, 2015

Roti dan sos karamel gula melaka homemade

Roti dipandankan dengan sos kaeamel gula melaka....mantopsss......

Meroti lagi arini. Semlm buat roti inti kacang....dah habis sbb smlm ada tetamu. Harini memenuhi permintaan anak2 nak mkn roti sosej. Buatkan lah sikit. Selebihnya buat roti bantal jer. Nak makan dengan sos karamel gula melaka yg baru buat. 

Roti ni saya buat dua adunan. Plain dan charcoal.

Untuk ZLC karamel gula melaka

1 cawan gula
1 cawan thick/heavy/cooking/whipping cream
4 keping gula nisan/melaka (masak dengan 1 cawan air hingga pekat)
2 sb mentega
1/2 sk garam

Di dalam pan, hanguskan gula hingga keperangan dan cair sepenuhnya. Tuang cream. Kacau sebati. Masukkan gula melaka serta garam.  Kacau rata dan masukkan mentega. Kacau hingga mendidih dan sos pekat. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap. Kacau selalu semasa menyediakan sos kerana sos akan membuak apabila mendidih. Gunakan api sederhana ketika menyediakan sos.


Untuk roti

500 gm tepung roti/tepung gandum
10 gm kfine supercream atau 5 gm improver (GR superbake atau lain2 jenama)
80 gm mentega
50 gm susu tepung
60 gm gula
5 gm garam
1 biji telur (kalau guna GR superbake tak perlu letak telur tapi air tambah jadi 250 gm)
7 gm yis
225 gm air sejuk dari fridge

Masukkan bahan ikut aturan BM dan uli guna mode doh. Atau satukan semua bahan dan uli hingga jadi doh yang licin dan elastik. Perap doh hingga naik 2 kali ganda.

Tumbuk doh. Bahagikan ikut citarasa. Ambil satu bahagian. Masukkan dlm loyang yg digris mentega. Perap selama 2 - 3 jam. Spray air di atas doh, tabur kekacang ikut citarasa - biji kuaci, almond slice, bijan putih dan hitam.

Bakar pada suhu 180 celcius selama 20 minit. Atau hingga perang. Keluarkan dari loyang dan hidangkan bersama curahan ZLC kamamel gula melaka.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...