Monday, January 4, 2016

Kuih bakar pandan

Merajinkan diri petang ni buat bingka pandan. Tadi gi pasar beli daun pandan dua pokok. Yg tanam kat depan rumah dah surau belum sempat nak tumbuh lebat...yg berdaun pulak kena mkan dengan belalang...habis berlubang - lubang.....takpe la kan...dah rezeki dia.....

Masa buat bingka ni anak2 sibuk nak tolong....bagi la diorg tolong gunting pandan dan kisar.....makin sedap hasil air tangan anak beranak....hihihi.

Bingka tak sempat sejuk dah kena potong....sebab kebetulan ada tetamu yang datang.....dan lepas potong yg ni jer tinggal.....hihihi...tak sempat dah nak mekap2...posing bagai....

Resepi ni rasanya saya dapat dari group kelentung kelentang....lupa pulak nak copi sumber asal masa paste resepi kat sini....tima kasih la pada yang share...

Bingka pandan @ ZLC

2 cwn tepung gandum
2 cwn santan
1 cwn pati pandan
2 biji telur
1 cwn gula(saya kurangkan sedikit)
1sk garam
2 sb butter cair/minyak msk

Bijan secukupnya

cara2: 

Gaul rata semua bahan guna whisker. Sapukan loyang dengan minyak dan panaskan sebentar di dalam oven. Keluarkan loyang dan tuang adunan,  taburkan bijan secukupnya dan bakar suhu 200 celcius selama 50-60 minit ikut oven masing- masing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...