Ini salah satu lauk feberet saya. Kuahnya ada rasa masam manis....sedap...
Ikan masak asam jawa
Bahan 2
5 ekor ikn kerisi [boleh gunakan ikan lain seperti selar/kembung/bawal]
2 cawan air asam jawa [boleh gunakan cuka..5 s/b cuka + 2 cawan air]
1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
1 biji tomato buah [belah 4]
minyak
garam
Saya tambah gula
Bahan Hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili hijau/cili padi
1 biji cili merah
1 labu bawang besar
Cara
1. Ikan dibersihkan dan gaulkan dengan kunyit & garam
2. Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
4. Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
5. Bila dah mendidih masukkan ikan, garam, gula, kacau sebati dan tutupkan api.
6. Sedap dimakan ngan nasi putih.
No comments:
Post a Comment