Projek memalam tadi untuk sarapan dan bekal ke kolam renang....
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung pulut
1/2 sk kapur yang pekat
2 cawan air
sedikit warna coklat (saya letak kicap pekat) (kali ni tak letak sebab buat pandan flavor)
Bahan B :-
Saya guna
1 1/2 cawan air gula teh c peng pandan
1/2 sk garam
1 cawan air
Resepi asal guna
3/4 cawan gula merah/melaka
1/4 cawan gula pasir
1/2 sk garam
2 cawan air
2 helai daun pandan - disimpul
Bahan C :-
kelapa parut kukus dengan sedikit garam dan daun pandan
Cara-cara
Campur bahan2 A ke dalam mangkuk dan kacau rata. Ketepikan.Campur bahan2 B ke dalam periuk dan masak hingga mendidih. Tuangkan ke dalam campuran A dan kacau rata. Tapis adunan.
(Saya adunkan bahan A dan B dan tapis)
Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang bergris dan dipanaskan dulu. Kukus selama 30-40 min jika mengguna loyang dan 15 min jika mengguna acuan lompang.Biar kuih benar2 sejuk, potong sesuai selera dan sajikan dengan kelapa parut kukus.
No comments:
Post a Comment