Monday, March 30, 2020

Biskut Oat Crunchy


Kudapan anak2.....biskut cranberry dah habis.  Nampak Asyila Francis post kat fb biskut oat ni jadi try la buat. Saya ada buat pengubahsuaian sedikit...letak baking powder dan soft brown sugar. Memang sedap kulisni...ringan dan rangup. Tak perlu ada gadget....guna senduk pun boleh buat biskut rangup dan sedap ni....



RESEPI BISKUT OAT CRUNCHY

1 1/2 cawan tepung gandum
2 sb tepung jagung 
1 cawan mentega/margerin                   
3/4 gula perang (soft brown sugar)                     
3 cawan oat         
1 biji telur gred C
1 sk baking powder                   
1 sk baking soda       
1 sk esen vanila   
1/2 cawan choc chips           

Satukan mentega dan gula. Gaul rata menggunakan senduk. Masukkan telur. Gaul sebati. Masukkan esen. Gaul sebati.

Ayak  tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan baking soda. Masukkan oat. Gaul rata. Masukkan ke dalam adunan mentega. Gaul sebati. Akhir sekali masukkan chip coklat. Gaul rata. Siap doh. Ambil sedikit dan bulatkan. Leperkan sedikit dan susun atas loyang.

Bakar pada suhu 180 celcius selama 25-30 minit bergantung kepada oven masing2. 

#biskutoatrangup
#crunchyoatcookies
#cookies
#masaksendiri
#foodporn
#foodielover
#foodpic



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...