Monday, March 30, 2020

Buttermilk Chicken

Menu simple jer tengahari ni....dari pagi keluar rumah hantar anak tuisyen, pastu ke pustaka tun uda ppas antar anak kedua ada discussion ngan kengkawan pastu balik kejap defrost ayam pastu pegi amik anak tuisyen, bawa pulak ke kedai beli keperluan sekolah pastu balik antar ke rumah kutip cili padi dan tuai daun kesum pastu pegi pulak amik yang kat ppas tu antar pulak ke tesco nak beli barang hias kelas....tinggalkan rushing balik masak untuk lunch. Dah jam 3 baru selesai masak. 



Buttermilk chicken

1 ekor ayam (biasanya orang guna bahagian dada tapi saya guna whole chicken) - potong kecil
1 sb rempah kari ayam
1 sb serbuk cili
1 sk mexican spices (optional)
Lada hitam (optional)
Garam secukup rasa
Gaul sebati.
Golekkan atas 1/2 cawan tepung jagung yg diayak bersama 1 cawan tepung gandum)

Goreng garing dan toskan.

1/2 labu bawang putih   - cincang
Cili padi - cincang (kuantiti ikut citarasa)
4 tangkai daun kari
1/4 ketul memtega
2 sb minyak masak
2 sb susu pekat manis
2 cawan susu segar atau susu cair
Garam secukup rasa


Cairkan mentega. Tumis bawang putih,.cili dan daun kari hingga keperangan dan naik bau. 

Masukkan susu cair dan susu pekat masak hingga kepekatan yang diingini. Perisakan dengan sedikit garan. Masukakn ayam yang digoreng dan gaul rata.

#buttermilkchicken 
#chicken
#lunchmenu
#happycooking
#foodie
#foodielover 
#instafoodie
#chickenstgram




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...