Biskut sampan........antara biskut kategori lajen gak ni.....inti ada yg letak kelapa dan ada yang letak nestum......agak renyah dah perlu banyak acuan sbb bakar dlm acuannya sekali....
Sumber resepi ni dari naz cute oven dan ramai lagi guna resepi sama. Utk kulitnya kalau nak masukkan conflakes kisar sikit pun boleh juga....lagi crunchy nanti jadinya.
BISKUT SAMPAN
Bahan-bahan
250 gram mentega - suhu bilik
140 gram gula perang
1 biji kuning telur
1/2 sudu kecil essen vanilla
Bahan Kulit
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan (210 gm) rata tepung rose @ tpg gandum
Bahan Inti nestum
1/2 cawan nestum ( yang ni bole letak lebih ) tapi makesure tidak terlalu pekat
3 sudu besar tepung jagung
(Inti ni kalau nak letak kelapa kering pun boleh....tambah almond nibs pun sedap juga)
Hiasan
Ceri hijau - belah 4
Ceri Merah - belah 4
Badam (dipanggang sederhana garing) - belah dua
Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang. (gula perlu hancur, jika tidak..susah nak bawa keluar dr acuan).
Kemudian masukkan telur, pukul sikit lagi. Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau.
Ambil 1/3 dari adunan untuk INTI. Baki adunan untuk bahagian KULITnya.
Untuk bahagian KULIT, masukkan tepung jagung, kacau guna senduk.
kemudian masukkan sikit2 sikit tepung gandum..adun sehingga tidak melekat tangan.
Kemudian utk bahagian INTI (yg 1/3 adunan tadi tu), masukkan tepung jagung dan nestum..
Kacau sehingga sebati adunan akan lembik sikit tapi jangan risau memang mcm tu
Kemudian...amik acuan sampan (kalau takde guna acuan tart pun bole) letak adunan kulit tadi bentukkan adunan agar sikit berlurah.
Ambil sudu kecil atau pisau, ratakan bahagian inti nestum td dalam lurah biskut kita tadi buh lebih sikit pun takpa nanti cantik naik bila di bakar.
Sebelum bakar kite deco la biskut kite tadi letak laa ceri, badam..hias ikut kreativiti
Panaskan suhu oven terlebih dahulu dgn suhu 170 - 180 darjah bakar selama 15 minit menggunakan api bawah
Kemudian bakar lagi 15 minit menggunakan api atas dan bawah
Siap sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.
#biskutlajen
#biskotsampan
#cookies
#cookiesmaking
#foodie
No comments:
Post a Comment