Pages

Monday, March 30, 2020

Biskit sampan


Biskut sampan........antara biskut kategori lajen gak ni.....inti ada yg letak  kelapa dan ada yang letak nestum......agak renyah dah perlu banyak acuan sbb bakar dlm acuannya sekali....

Sumber resepi ni dari naz cute oven dan ramai lagi guna resepi sama.  Utk kulitnya kalau nak masukkan conflakes kisar sikit pun boleh juga....lagi crunchy nanti jadinya.

BISKUT SAMPAN

Bahan-bahan

250 gram mentega - suhu bilik
140 gram gula perang
1 biji kuning telur

1/2 sudu kecil essen vanilla

Bahan Kulit
40 gm tepung jagung
2 1/4 cawan (210 gm) rata tepung rose @ tpg gandum

Bahan Inti nestum
1/2 cawan nestum ( yang ni bole letak lebih ) tapi makesure tidak terlalu pekat
3 sudu besar tepung jagung

(Inti ni kalau nak letak kelapa kering pun boleh....tambah almond nibs pun sedap juga)

Hiasan
Ceri hijau - belah 4
Ceri Merah - belah 4
Badam (dipanggang sederhana garing) - belah dua

Pukul mentega bersama gula perang sehingga kembang. (gula perlu hancur, jika tidak..susah nak bawa keluar dr acuan).
Kemudian masukkan telur, pukul sikit lagi. Tambahkan sedikit esen vanila dan kacau.
Ambil 1/3 dari adunan untuk INTI. Baki adunan untuk bahagian KULITnya.

Untuk bahagian KULIT, masukkan tepung jagung, kacau guna senduk. 

kemudian masukkan sikit2 sikit tepung gandum..adun sehingga tidak melekat tangan. 

Kemudian utk bahagian INTI (yg 1/3 adunan tadi tu), masukkan tepung jagung dan nestum..

Kacau sehingga sebati adunan akan lembik sikit tapi  jangan risau memang mcm tu

Kemudian...amik acuan sampan (kalau takde guna acuan tart pun bole) letak adunan kulit tadi bentukkan adunan agar sikit berlurah.

Ambil sudu kecil atau pisau, ratakan bahagian inti nestum td dalam lurah biskut kita tadi buh lebih sikit pun takpa nanti cantik naik bila di bakar.

Sebelum bakar kite deco la biskut kite tadi letak laa ceri, badam..hias ikut kreativiti

Panaskan suhu oven terlebih dahulu dgn suhu 170 - 180 darjah bakar selama 15  minit menggunakan api bawah 

Kemudian bakar lagi 15 minit menggunakan api atas dan bawah

Siap sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

#biskutlajen
#biskotsampan
#cookies
#cookiesmaking
#foodie





No comments:

Post a Comment