ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Friday, May 20, 2016
Sup tulang berempah
Sup tulang berempah makmak....pilihan pembuka selera dikala badan tak berapa nak sihat. Makan dengan nasi bubur, tambah dengan sambal kicap kasi pedas lagi....berpeluh2. Terus rasa macam dah sihat.
Sup ni cicah roti benggali pun sedap gak. Pendek kata memang sedap lah...tak kisah makan ngan apa pun....
Kali ni sup saya ni kurang pekat sbb saya kurangkan sedikit rempahnya sebab sikecil saya tu tengah ceri beri tapi sedapnya masih terasa....😅😅😅.
Sup tulang berempah MakMak @ ZLC
5 kg tulang (saya suka bahagian tengkuk sebab dagingnya banyak)
1 kg daging (saya rebus seketul besar lepas tu dah empuk baru hiris)
1 paket rempah kurma (paket sederhana)
1 kg bawang merah - kisar
4 labu bawang putih - kisar
300 gm halia (ketuk)
1/2 kg bawang ros - hiris nipis dan goreng utk dijadikan bawang goreng
1/2 kg daun sup + daun bawang + daun ketumbar - hiris
1 ketul sebesar ibu jari gula batu
Garam secukup rasa
5 batang kulit kayu manis
15 biji buah pelaga
5 kuntum bunga lawang
4 sb lada hita (tumbuk)
20 biji cili padi - kisar
1 kg kentang
Tomato jika suka
1 cawan tepung jagung (bancuh dengan air secukup kalau nak sup yang likat2 macam kat mamak tu - tak nak letak pun ok jer)
Air secukupnya
Minyak untuk menumis
Dalam periuk besar, rebus tulang dan daging serta halia hingga daging hampir empuk.
Masukkan kentang dan kecilkan api. Sementara itu dalam kuali tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bawang merah dan putih yg dikisar. Tumis lagi hingga airnya hampir kering. Masukkan rempah kurma. Tumis hingga pecah minyak. Tuang ke dalam periuk sup.
Kacau sebati dan perisakan dengan garam, lada hitam dan cili padi kisar tadi. Kemudian masukkan daun2 hiris. Masak hingga kentang empuk dan renihkan selama setengah jam. Akhir sekali masukkan tepung jagung dan kacau hingga sup memekat.
Sedap dimakan bersama roti....dan nasi putih.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment