Saturday, May 21, 2016

Kuih peria


Jom kita tengok resepi sempoi amat nih....adik beradik kuih koci, kuih badak berendam....ni kuih mudah bagi yang tak cukup daun pisang nak buat koci. Kategori kuih traditional juga la ni.

Kuih peria @ ZLC

300 gm tepung pulut
250 ml/1 cawan santan pandan pekat (kalau guna kelapa parut - boleh kisar kelapa parut dan beberapa helai daun pandan untuk mendapatkan aroma kuih yg lebih harum dan pewarna alami)
Sedikit garam

Bahan lain

Minyak masak
Inti kelapa atau kacang hijau
Daun pisang

Masukkan tepung ke dalam mangkuk. Masukkan  garam ke dalam santan dan kacau rata. Tuangkan santan pandan ke dalam mangkuk tepung sediiit demi sedikit sambil uli hingga menjadi doh lembut.


Resepi inti kacang hijau

1 cawan kacang hijau (rendam 3 jam atau lebih - sesekali ganti air - kalau rendam kacang ni cepat empuk...jimat gas)
1 keping gula nise
Gula putih secukup rasa dan sedikit garam
Air utk merebus

Rebus kacang hingga empuk. Air jgn banyak sangat dalam 3 cawan. Sesekali kacau. Kalau kacang masih belum empuk tapi air dah kering boleh tambah air. Masukkan gula dan garam. Kacau dan pastikan gula hancur dan inti pekat dan agak kering. Sejukkan dan sedia digunakan. Kalau buat banyak boleh simpan dalam freezer.

Resepi inti kelapa @ ZLC

1 biji kelapa muda parut
gula putih secukupnya
Sedikit garam
Sedikit air
1 sb tepung gandum untuk memudahkan inti di bulat2kan....kali ni saya tak letak sbb inti ni serba guna...nak makan dengan pulut dan juga buat kuih lain.....
(Kalau musim durian bole letak isi durian...sedapnya)

Masak semua bahan kecuali tepung hingga hampir kering dan masukkan tepung.....masak hingga sebati.

***************
Inti kelapa atau boleh guna inti kacang hijau. Kepal inti berbentuk bujur.

Daun pisang secukupnya. Dan minyak untuk disapu pada daun pisang supaya kuih tak melekat.

Ambil doh sebesar bola golf, leperkan dan isi inti yang dikepal tadi.

Tutup doh dan bentukkan membujur.

Masukkan ke dalam plastik untuk mendapatkan corak peria. Rujuk di link ini untuk cara2 mendapatkan corak peria

Alas doh yg telah dibentuk dengan daun pisang yang telah di sapu dengan minyak masak.  Susun di dalam pengukus. Kukus selama lebih kurang 15 minit. Susun di dalam pengukus. Kukus selama lebih kurang 15 minit.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...