Monday, May 23, 2016

Kari udang galah dengan kacang kelo/moringa


Udang galah, sebut jer dah ngences. Semalam punya cerita. Pegi pasar kat kampung hubby, konon2 nak cari lauk untuk masak tengahari sebelum balik. Sekali terjebak beli stok lauk untuk rumah sendiri. Almaklumlah weekend dah diperantauan, kalau tak beli nanti jenuh nak tunggu time free. Lauk pauknya boleh la tahan freshnya walaupun tak sesegar pasar sungai yu. Kat sini kebanyakan nelayan laut dalam. Ikannya dah di kasi ubat sbb biasanya diorg berlama2 di lautan sebelum turun ke darat.

Masuk je kawasan pasar nampak selonggok udang galah. Saiz kecik, isinya ada la sebesar jari kelingking budak umur 10 tahun....harap kepala je beso. Sekilo harganya 30 lebih....dah teringin punya pasal pilih juga la....teringat kat rumah ada kacang kelo yang kakak beli dari pasar jumaat, kalau tak dimasak kering pulak nanti.

Hubby pun beli tong putih untuk bawak lauk pauk ni balik, pusing dua tiga round penuh juga la tong tu dengan ikan, sotong dan udang, stok seminggu dua. Cari ikan sardin takde pulak yang menjual, tertangguh lagi niat nak buat sardin sendiri.

Sampai kat rumah lebih kurang 2 petang, hubby sinsing lengan basuh lauk2 sebelum pack dan simpan. Saya pulak sinsing lengan masak kari udang galah dengan kacang kelo ni. Anak2 dah kelaparan, tido sepanjang perjalanan....bila bangun dah sampai rumah dan perut pun bernyanyi2 la.



Kari udang galah dengan kacang kelo/moringa/merunggai/remunggal @ ZLC

Bahan2

1 kg udang galah
3 sb rempah kari ayam/daging
3 sb air asam jawa pekat
3 cwn santan pekat
*2 biji bawang besar
*6 ulas bawang putih
*2 inci halia
3 tangkai daun kari
8 batang kacang kelo
2 biji tomato belah 4
2 sb kerisik
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

---------
Kisar *. Tumis *, daun kari dan rempah kari  hingga pecah minyak/ naik bau. (bwg n halia kalu nak hiris pun boleh).
Masukkan santan pekat yg pekat, dan kerisik dan masak hingga mendidih.
Masukkan garam, kacang dan air asam. Masakkan lebih kurang 5 minit.
Akhir sekali masukkan udang dan masak hingga udang bertukar warna dan merekot.
(udang jgn dimasak terlalu lama). Sebelum tutup api masukkan tomato.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...