Saturday, May 21, 2016

Cinnamon loaf (Roti kulit kayu manis)


Roti kegemaran hamba....saya suka kalau ada rasa2 kulit kayu manis kat roti, kek dan minuman.... sedap dan harum sangat. Biasa omputih buat cinnamon roll ni orang kecik2 macam saya buat garlic roll tu...macam munge...pastu diorg siram pulak ngan gula. Manis leting rasanya...sakit gigi akak makan.

Yang nia saya buat besar2 kemudian masukkan dalam loaf pan bakar sekali harung....senang...cepat siap...rasa sama jer...sedap jugak. Kali ni buat tak letak kismis...terluput dari ingatan....dah nak abis, bila nak update N3 baru teringat. Padahal stok kismis ada jer. Takpe la...lain kali buat letak banyak2...😄😄😄


Roti kulit kayu manis gulung  @ ZLC

1200 kg tepung hp atau gandum
6 gm bakerine plus
120 gm mentega
2 biji telur
100 gm gula
20 gm yis
15 gm garam
700 gm air sejuk (dlm fridge)
80 gm susu tepung (optional)

Satukan semua bahan dan uli hingga elastik dan doh licin. Perap setengah jam. Tumbuk doh dan uli sebentar untuk hilangkan gelembung udaranya.

Untuk proses membentuk roti kulit kayu manis boleh rujuk cara yg sama dengan roti bawang putih(Klik di link ini) .  Peram selama dua jam atau sehingga naik 3 - 4 kali ganda. Bakar suhu 180 celcius selama 20 minit.

Resepi mentega kayu manis

250 gm mentega
2/3 cawan gula perang
1 sb serbuk kulit kayu manis
Kismis secukupnya jika suka (kali ni saya tak letak - lupa)

Satukan dan gaul rata.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...