Tuesday, May 17, 2016

Potluck nasi lemak, gotong-royong dan bubur lambuk Ar-Raihan

14 Mei 2016, beramai2 kami berkumpul untuk membersihkan rumah Allah yang diamanahkan pada kariah ArRaihan. Seronok sekali sekali dapat berkumpul macam ni....dapat bertukar2 story dan merapatkan ukhwah.

Untuk program ni, akak2 vogue ArRaiham sepakat buat potluck nasi lemak....mudah jadi kerja bila agihan memasak dibuat macam ni. 7.30 pagi semua makanan dah siap terhidang. Kali ni saya cuma sediakan teh tarik masin, kopi Onya kaw dan buatkan apam manje nyer dear skit sebagai tambah2 juadah.

Nasi lemak kali ni super special sbb ada macam2 lauk....sambal bilis, sambal udang petai, sambal telur puyuh, telur rebus, kangkung, timun, bilis dan kacang goreng.... Ada yg sponsor creampuff juga dan kuih tiram.....kenyang perut senang hati.....tenaga tambahan untuk sesi menyental, merumput, mengemas, betulkan wiring kabin dan macam2 aktiviti lagi....😅😅😅😅😅.


 Isi minyak dulu baru boleh start enjinkannnnnn.....V Pover lagi....Ron 97.....hihihi

Sesi gotong-royong ni time zohor stop kejap. Lepas tu sambung pulak masak bubur lambuk untuk hidangan majlis ilmu lepas maghrib dan berkat utk hadirin majlis tersebut....dari 2 periuk, bubur ni berkembang jadi 3 periuk....balik kuliah masing2 jinjit plastik bubur utk dibawa pulang...Bubur lambuk ni chief cooknya tak lain dan tak bukan...abg aji akak la....hubbyku sayang.....😁😁😁😁😁.

Ohhhhh....lupa lak nak cerita....untuk sarapan, gotong-royong dan bubur lambuk ni, peruntukannya semua hasil sumbangan ahli2 kariah yg budiman lagi rupawan.....hasilnya, langsir surau dapat tukar, alas kaki, selipar, rak dapur, penyapu, mop dan mcm2 lagi dapat dibeli...

 Posing sebentar...

Hebatnya ahli kariah ArRaihan ni lagi....bukan setakat masak memasak jer terer......wiring pun buat secara gotong royong tau......bercucuk tanam pun boleh (nanti bila2 lapang saya tulis update pasal kebun bandar @ArRaihan yer).


Ok la....saya share skit resepi bubur lambuk hubbyku sayang kat sini yer...resepi nasi lemak tak boleh nak share sbb saya tak masak......air dengan kuih jer aritu saya buat.....

Bubur lambuk hubbyku sayang @ ZLC


Resepinya (untuk 250 pack)
(Kalau buat sikit bahagikan bahannya yer)

7 kg beras
4 kg daging/ayam cincang - kalau letak tulang lembu pun sodap
1 kg udang kering kisar halus (optional - kalau ada bajet lebih - sebagai penambah perisa)
*2 kg Bawang besar - hiris
*1 1/2 kg bawang putih - hiris
*1 kg halia - hiris
**15 btg Kulit kayu manis
**15 kuntum bunga lawang
**20 biji buah pelaga
 4 kg santan pekat 
200 gm rempah briani (kalau takde boleh guna rempah sup atau kurma cuma nanti bau dan rasanya sedikit berbeza la sebab kandungan rempah ratusnya berbeza)
1/2 kg garam (lebih kurang - ikut citarasa)
3 kg mix vegetable
2 kg kacang tanah
2 kg minyak masak
6 sb minyak sapi (optional)

Bahan tabur

1 kg bawang goreng
1/2 kg daun bawang
1/2 kg daun sup
1/2 kg daun ketumbar
--------'------'------'-------
Sementara itu proses menyediakan bahan2 lain.....

 
Basuh beras dan rendam 30 minit atau lebih. Toskan. Masukkan beras dalam periuk dan masukkan air yang banyak. Masak beras hingga jadi bubur. Sambil menanak bubur tu, masukkan kacang 
dan daging/ayam cincang ke dalam periuk nasi.
Bila bahan2 lain dah siap hiris dan kisar....
panaskan kedua2 minyak di dalam kuali. Tumis bahan * hingga kekuningan. Masukkan ** dan tumis hingga pecah minyak. Tuangkan ke dalam periuk bubur.
(kalau tak nak tumis darat macam ni, boleh juga tumis dulu bahan2 * dan **, kemudian masukkan air, beras dan daging.)
Kacau sebati. Masukkan bahan2 perisa dan santan dan mix vege.
Masak hingga semua sebati dan bubur pekat.
Sebelum tutup api, masukkan bahan2 tabur, kacau rata dan tutup api.

*******************************
Rewang penyediaan bubur lambuk pada sebelah petang....timbul urat2 tangan mengayuh paddle lebih 3 jam..... tak payah susah2 pegi gym.....

Anak-anak tahfiz turut sama membantu...


**************************************
Gotong-royong.....bersama-sama mencantik dan membersihkan rumah Allah....






 *********************************************************************************
 Kuliah berkibat 40 Hadith.....santapan rohani sebelum sesi santapan jasmani....

Menikmati bubur lambuk selepas usai solat isyak....


Kebanyakan gambar2 yg disiarkan ihsan kariah ArRaihan...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...