Tuesday, May 31, 2016

Kuih belimbing aka terembat


Kuih belimbing aka terembat yang agak popular di pantai timur.  Kuihnya adik beradik churros cuma hidangannya tidak disertakan dengan sos coklat. Cara penyediaan dan bahan yg digunakan pun sama seperti churros yg glamer tu. Menggunakan choux pastry dan digoreng.

Masa share gambar ngan group family, komen adik saya....naper buat churros....yg ni bukan kuih traditional. Bila saya terangkan sebelum churros ni femes kat msia, kuih belimbing aka terembat ni dah jadi kuih jualan di pantai timur. Saya pun dah pernah post resepi ni sebelum ni....sebelum kenal dan dengar pasal churros.

Jadi sapa ikut sapa tu teman tak pasti....yg pastinya kuih ni anak2 teman suka.....😁😁😁😁😁


Kuih belimbing aka terembat

BAHAN-BAHAN

1 cawan tepung gandum
1 cawan air
1 biji telur
1 sudu besar mentega
1 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-caranya

Didihkan air, gula, esen dan mentega.

Masukkan tepung. Kacau cepat-cepat menggunakan senduk kayu. Tutup api.

Alihkan periuk. Kemudian masukkan telur ke dalam adunan tepung. Kacau cepat-cepat hingga sebati.

Panaskan minyak, masukkan adunan ke dalam acuan dan picitkan ke dalam kuali. (Kalau takde acuan macam yang saya digunakan, boleh guna piping bag dan nozel bintang pecah 5 atau 7)

Potong setiap 5 cm. Goreng hingga kekuningan dan toskan. Salutkan dengan gula halus.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...