Sarapan pagi....buat roti jala sambil mixer uli roti untul garlic bread. Tak buat banyak pun...cukup untuk bekal dan sarapan pagi sekeluarga....kuah durian guna stok durian sejuk beku...last stok...habis dah...tunggu musim dapat beli durian satu bakul untuk keperluan luar musim nanti.
Roti jala @ ZLC
1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar/santan/air/kombinasi
1 biji telur
1 sb minyak (optional)
Garam
Pewarna makanan (optional)
Kisar semua bahan kecuali pewarna makanan hingga sebati. Tuang dalam acuan roti jala.
Griskan nonstick pan yg telah dipanaskan di atas api sederhana kecil.
Jalakan adunan.
Angkat dan letakkan di atas tray atau pinggan untuk menggulung. Gulung roti.....
Kuah durian @ ZLC
3 cawan isi durian (nak letak seketul2 pun boleh)
3 cawan santan
1 sb tepung gandum (bancuh ngan 1/4 cawan air) - optional utk dapatkan kuah yg lebih pekat
1 helai daun pandan disimpul
gula dan garam secukup rasa
Satukan semua dan masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.
No comments:
Post a Comment