Saturday, May 21, 2016

Roti Jala Kuah Durian


Sarapan pagi....buat roti jala sambil mixer uli roti untul garlic bread. Tak buat banyak pun...cukup untuk bekal dan sarapan pagi sekeluarga....kuah durian guna stok durian sejuk beku...last stok...habis dah...tunggu musim dapat beli durian satu bakul untuk keperluan luar musim nanti.


Roti jala  @ ZLC

1 cawan tepung gandum
1 1/3 cawan susu segar/santan/air/kombinasi
1 biji telur
1 sb minyak (optional)
Garam

Pewarna makanan (optional)

Kisar semua bahan kecuali pewarna makanan hingga sebati. Tuang dalam acuan roti jala.

Griskan nonstick pan yg telah dipanaskan di atas api sederhana kecil.

Jalakan adunan.

Angkat dan letakkan di atas tray atau pinggan untuk menggulung. Gulung roti.....


 Ni kalau pakai botol muncung 3...boleh la buat rupa nih....kalau tidak buat la jala biasa...rasa sama jer pun.


Kuah durian @ ZLC

3 cawan isi durian (nak letak seketul2 pun boleh)
3 cawan santan
1 sb tepung gandum (bancuh ngan 1/4 cawan air) - optional utk dapatkan kuah yg lebih pekat
1 helai daun pandan disimpul
gula dan garam secukup rasa

Satukan semua dan masak hingga mendidih. Kacau selalu supaya santan tak pecah minyak.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...