ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Tuesday, May 31, 2016
Rendang Pedas Udang
Merendang udang petang ni. Tadi pagi masak nasi daun limau purut......jadi masak lewat sikit untuk lunch.... Sedap rendang udang ni...makan ngan nasi panas.....nak makan dengan nasi limau purut tu pun ok.....ngan pulut tanak pun sedap juga.
Udang ni stok dari sabah....dah agak lama dalam peti beku tu.....nak goreng dah tak berapa sedap. Tu yang pilih untuk direndangkan ajer... Memang pilihan tepat....satu family suka.
Rendang Pedas Udang
Zulfaza love cooking
20 ekor udang harimau saiz XXL
*2 biji bawang besar (atau 15 biji bawang merah)
*6 ulasbawang putih
*2 inci halia
*2 inci lengkuas
*1 ketul kunyit hidup
*3 batang serai - potong kecil
*20 biji cili kering (rendam air panas hingga lembut)
(Cili padi kalau mau lebih pedas sesuai dengan namanya)
2 helai daun kunyit - hiris halus
5 helai daun limau purut - hiris halus
2 mangkuk santan pekat
1/3 keping gula nise/kabung/melaka atau secukup rasa
2 sb kerisik
3 - 5 keping adam gelugur
Kisar *. Satukan semua bahan kecuali udang dan garam. Masak hingga pekat dan pecah minyak. Perisakan dengan garam. Masukkan udang. Masak udang berubah warna dan melengkung. Ketika memasak, kacau selalu untuk mengelakkan rendang hangit.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment