Saturday, March 26, 2016

Kek Mulberry butter cheese


Sejak ternampak post Noor Abdul Rahim @ group buku resepi saa memang tak sabar2 nak buat. Blueberi takde tapi mulberi tengah masak kat pokok depan rumah. Cream cheese almarai yg beli kat kedai arab dua minggu lepas pun belum guna lagi.....bahan kira lengkap dah....

Tengahari anak buah call kata nak dtg....apalagi....saya teruskan jer niat yg terpendam. Maka terhasil la kek mulberi yg sedap ini......menggunakan resepi asal kek blueberi cream cheese resepi noor abd rahim ni...

Kek Mulberry butter cheese

bahan-bahan :

2 1/4 cawan tepung naik sendiri - diayak (saya guna tepung gandum + 1 sb baking powder)
1 cawan butter (250g) - suhu bilik
1 cawan gula halus
4 biji telur gred A - suhu bilik
1 sudu kecil esen vanila
250g cream cheese - suhu bilik
200g buah blueberries - saya guna mulberi

cara-cara :
1. Pukul butter & gula hingga kembang & pucat.
2. Masuk kan esen vanila & telur sebiji demi sebiji sambil pukul ligat & pastikan tidak bergentel.
3. Masuk kan cream cheese & pukul sebati.
4. Masuk kan tepung, gaul cara kaup balik. Jgn terlebih menggaul.
5. Masukkan mulberi & gaul hanya sekadar bercampur.
6. Tuang ke dalam acuan atau loyang 9 inci yg telah dialas dgn kertas pembakar atau disapu dgn butter/minyak.
7. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 50 minit atau sehingga kek masak bergantung pada oven masing-masing. Sebaiknya cucuk dgn lidi untuk pastikan kek masak.

Ini lah rupa buah mulberi yang saya tanam depan rumah. Musim panas ni buahnya tak banyak sangat tapi hapi juga sebab tanam sendiri.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...