Thursday, March 31, 2016

RESEPI APAM BELANDA


Aritu tengok ada yang post resepi apam belanda kat group masakan. Tengok macam menarik tapi resepinya bila baca macam tak betapa nak betul sangat....tu yang saya google resepi dan jumpa kat blog hanafamilies dan sumber asalnya sajionline. Hasilnya memang mendapat pujian. Saya takde acuan khas jadi guna acuan kuih cara/baulu ni jer.

RESEPI APAM BELANDA @ ZLC

Bahan-bahan

  • 250ml susu cair
  • 150 tpg gandum
  • 50g tpg jagung
  • 40g gula halus
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil yis
  • 2 biji telur
  • 60g mentega - cairkan
  • INTI - coklat chip,  inti kaya, kacang merah.



Cara-cara

  • Satukan bahan kering dan gaul rata. 
  • pukul telur guna garfu sekejap. masukkan telur beserta susu cair ke dalam tepung dan gaul sebati.
  • rehatkan adunan selama sejam. Tutup bekas.
  • kemudian masukkan mentega yg dcairkan tadi dan gaul semula sebati.
  • panaskan acuan ( kuih cara atau bahulu ) dan oles minyak.
  • sudukan adunan 1/2 acuan  dan masukkan inti kegemaran.
  • tuang lagi adunan memenuhi acuan.
  • Bila dah kembang dan kuning, angkat! 

****kuih ni cepat hangus sbb ada campuran susu jadi guna api perlahan dan tutup acuan dengan tudung periuk ketika memasak supaya kuih cepat masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...