Thursday, March 24, 2016

Apam nasi

Apam nasi resepi Myresepi ni memang terbaik....tak pernah menghampakan kalau ikut resepi betul2. Sesekali layan kuih ni memang happening....puas makan kalau buat sendiri camni. Guna nasi sejuk...tanpa perlu menapai.... Anak2 pun boleh tolong bancuh macam yang ini....saya wasap resepi minta tolong kakak dan anak saya bancuhkan, jadi bila saya balik kerja dah cukup perap dan boleh terus kukus....


Apam nasi @ ZLC

bahan2nya

~kisar halus~

2 cawan nasi
1 1/2 cawan gula
2 cawan air

~adun sebati bahan kisar dengan~

2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
1 paket yis (11 gm)

Selepas perap sebelum kukus saya masukkan 1 paket eno paket biru.

Cara2nya

Perap adunan selama sekurang2nya 1 jam. Kacau adunan. Warnakan ikut citarasa.
Sementara itu panaskan air kukusan. Oles acuan  dengan sedikit minyak.....
Sudukan afunan ke dalam acuan dan deco ikut citarasa...
Kukus 10 - 15 minit bergantung saiz acuan. Pastikan punutup kukus dibalut dengan kain supaya wap tak jatuh atas apam.
Sejukkan sekejap apam selepas dikukus sebelum dikeluarkan dari acuan. Saya susun di atas redai untuk menyejukkan apam sebelum disimpan di dalam bekas supaya bahagian bawah apam kering.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...