Friday, March 4, 2016

GULAI NASI DAGANG

Minggu lepas saya beli ikan tongkol sekor. Cadang nak masak gulai nasi dagang. Rempah yang kak ash bagi masih tak berusik. Mencari resepi tak jumpa, jadi saya msg kak ash mintak dia pos balik resepi yang dia pernah share kat group kkpbt. Kalau tengok resepi banyak jugak bahan nak guna. Tapi memandangkan bahan2nya mudah dan ada dalam stok saya proceed jer la.

Saya punya nasi dagang ni masak tak cukup lama. Rebus sekejap jer....masak pun kejap....tak sampai pecah minyak santannya. Sebab tak plan nak masak awal jadi takde la prepare bahan2 awal2. 

Tq la kak ash @ kkpbt share resepi dap dap nih. Nanti nak buat lagi.

~ GULAI NASI DAGANG ~

Bahan~bahan :
1 1/2 kiLo ikan tongkoL
1 keping nisang
2 inci Lengkuas
8-10 keping asam keping 2
2 camb garam kasar

Kukus sekurangnya 11/2 jam .Lebihkan air sebab air kukusan ikan boLeh buat kuah nasi

Bahan~bahan guLai:
11/2 camb rempah guLai nasi dagang
1 camb kerisek
2 camb pes ciLikering
8 uLas bawang merah **
2 uLas bawang putih **
2 inci Lengkuas **
1 inci haLia **
2 cawan santan pekat
1 1/2 liter air masak
1 inci kunyit hidup **
Secubit beLacan
1 keping nisang
1 camb ketumbar diblend kering
1 camb jintan manis diblend kering

BLend bahan bertanda **


Cara masak :
- Masak santan dan cmpurkan dengan air masak sehingga pecah minyak . Masukkan piring tembikar untuk eLakkan santan meLimpah
- Da pecah minyak masukkan bahan bLend,rempah dan pes ciLikering. Masukkan sekaLi ikan sekaLi dengan air kukusan dan asam keping ikan kukusan. masukkan sekaLi kerisek
- Masukkan gula melaka/nisan
- Biar sehingga guLai pekat dan naik bau kuah nasi dagang ganu kite...
#Bonus_nak_bagi_kepala_ikan_reput_maskgulai_sekurangnya_5jam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...