Sunday, February 7, 2016

Upside-Down Peach Cake 

Dah lama simpan hasrat nak buat peach upside down ni.....beberapa kalu juga keluarkan peach pastu simpan balik. Tapi hari ni, sebelum start masak untuk lunch adun dan bakar kek ni dulu guna resepi tasteofhome.com/recipes/upside-down-peach-cake. Kek dia memang halus lembut sgt dan rasanya pun manis sedang elok jer.....

Punya tak sabar nak rasa, cukup je masa...cucuk pun elok bersih keluar, tak tunggu garing....kuar oven terus terbalikkan dan potong.....ermmmmm sedapnya....moh le cuba kengkawan...tak rugi tau....


Upside-Down Peach Cake @ ZLC

Ingredients
3/4 cup (170.1 gm) butter, softened, divided (3/4 cawan/170 gm mentega - bahagikan 1/4 utk dicairkan)
1/2 cup packed brown sugar (1/2 cawan gula perang)
2 cups sliced peeled fresh peaches(2 cawan buah pic segar - saya guna dalam tin. Kalau guna peach dalam tin kena tos betul2...lap2 skit buah dia ngan paper towel yer...tapi kali ni saya tak lap dan tos betul2 jadi hasilnya agak lembab permukaan kek)

3/4 cup sugar(3/4 cawan gula castor)
1 egg(1 biji telur)
1 teaspoon vanilla extract(1 sk esen vanila)
1-1/4 cups all-purpose flour(1 1/4 cawan tepung gandum)
1-1/4 teaspoons baking powder(1 1/4 sk baking powder)
1/4 teaspoon salt (1/4 sk garam)
1/2 cup milk(1/2 cawan susu )


Directions

Melt 1/4 cup butter; pour into an ungreased 9-in. round baking pan. Sprinkle with brown sugar. Arrange peach slices in single layer over sugar.
Cairkan 1/4 cawan mentega, tuangkan dalam loyang saiz 9 inci. Tabur gula perang. Atur pic (saya letak ceri merah juga). 

In a large bowl, cream sugar and remaining butter until light and fluffy. 
Dalam mangkuk besar, pukul mentega dan gula hingga gebu dan putih.

Beat in egg and vanilla. Combine the flour, baking powder and salt; add to creamed mixture alternately with milk, beating well after each addition. 
Masukkan telur dan esen. Pukul lagi hingga sebati. Satukan tepung, garam dan baking powder. Masukan kedalam adunan mentega berselang seli dengan susu. Pukul sebati setiap kali menambah tepung dan susu.

Spoon over peaches.Bake at 350° for 45-50 minutes or until a toothpick inserted near the center comes out clean. 
Tuang adunan keatas buah pic di dalam loyang. Bakar pada suhu 170 celsius selama 45 minit atau hingga masak. Uji dengan mencucuk lidi di tengah2 kek. Sekiranya lidi bersih bermakna kek telah masak sempurna.

Cool for 10 minutes before inverting onto a serving plate. Serve warm.
Sejukkan seketika lebih kurang 10 minit sebelum di hidangkan. Sedap dimakan ketika suam. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...