Saturday, February 27, 2016

ROASTED CHICKEN KABSA 

Kabsa ayam dan kambing versi bakar. Lama juga tak pekena roasted kabsa nih..... Kalau tak disebabkan memenuhi hajat jiran yg tunangkan anak, entah bila la nak masak. Seronok masak kalau makan ramai2. Jiran tu minta 2 jenis, kambing (lamb) dan ayam. Untuk hidangan lamb tu saya tak susun atas nasi, saya asingkan dalam bekas lagi. Ayam jer susun atas nasi, sampai tak nampak nasinya. Bila hidang 2 jenis lauk macam ni, biasanya lauk lamb tu akan habis dulu. Agaknya bila dah takde pilihan terpaksa la diorang makan lauk ayam kecuali yang memang tak makan lamb....tapi rare species la sekarang ni.....selera orang malaysia dah berubah....sekali pekena lamb ZLC terus termimpi2......;-)

Resepi ni masih kekal guna lydya honey punya cuma cara penyediaannya saya ikut cara saya skit.....takde goreng2 dulu beras....saya didihkan air baru masuk nasi. Yang lamb tu saya guna resepi ZLC sendiri dan salata tu saya kekal guna resepi lama, yang saya refer dari pelbagai sumber dan selalunya guna cili padi supaya lebih pedas..... Alhamdulillah tetamu makan dengan penuh selera....hubby kata kebanyakan makan tambah dua tiga kali.....hapi bila kita penat masak kemudian dapat feedback yang memberansangkan. Ye la, risau juga sebab citarasa manusia ni berbeza, sedap pada kita tak semestinya sedap pada diorang.....tu la yang tak senang hati selagi tak dapat feedback dari customer.

ROASTED CHICKEN & LAMB KABSA (Kabsa Ayam dan kambing bakar)

Ingredients:-

4C basmati rice (4 cwn beras basmathi - saya guna pusa cream atau gold)
1kg Chicken- cut into half, wash & drain (1 kg ayam - sekor ayam dara potong 2, basuh dan toskan)

*1 large onion-quartered (1 biji bawang besar belah 4)
*300g fresh Tomatoes*-blended together without water (300 gm tomato - kisar tanpa air)

*2 large green pepper* (2 biji cili benggala)
*1/2 tsp Black pepper (1/2 sk lada hitam)
*1/2 tsp Cardamom powder (1/2 serbuk buah pelaga)
*1/2 tsp Cinnamon (1/2 sk serbuk kulit kayu manis)
*4 pieces Cloves (4  kuntum bunga cengkih )
*2-3 pieces Bay leave (2 -3  helai daun bay )
*1 tsp Mixed spices (1 sk rempah campur - boleh beli kat kedai arab mcm mahnaz tu  )
*1 tbsp Salt (1 sb garam atau secukup rasa)

*2 pieces dried lemon (lomy) (1  limau kering - beli kat kedai arab atau buat sendiri - jemur hingga kering limau nipis - sampai ringan mcm bola pingpong  tu)

1/3C Oil/ Ghee ( 1/3  cawan minyak masak atau minyak sapi - sedap kalau guna minyak sapi terutamanya QBB)

1/2C Raisin, soak for 15 minutes (1/2  cawan kismis rendam 15 minit pastu tos utk kurangkan manis dia tu sikit tapi saya tak pernah rendam pun....)

salt n kabsa spice for the rice (garam dan rempah kabsa untuk nasi).


How to prepare:-

Wash rice well, soak in salted water for 30 minutes. 
Basuh beras dan rendam 30 minit.

In a medium casserole, add water, chicken, onion, tomato, cardamom, cinnamon, cloves, black pepper,  mix spices, *, salt, lomy and bay leave, bring to a boil and cook for 30 minutes or until chicken is tender.
Dalam periuk sederhana, satukan air, ayam, bawang, tomato, pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lada hitam, rempah campuran, * , garam, limau kering dan bay. Biarkan hingga mendidih dan ayam masak. 

Remove chickens from the stock and keep aside, strain the stock.
Keluarkan ayam, ketepikan dan tapis air rebusan tadi.

In a medium casserole, fry raisin until golden, remove and set aside.
Dalam periuk lain, goreng kismis dan ketepikan.

Fry rice for 1-2 minutes, add water/ stock to get 4 cups of stock.
Kemudian masukkan beras dan goreng selama 1 - 2 minit, masukkan air rebusan tadi (1 cawan beras :  1 1/4 cawan air utk beras pusa)

Add 1tsp salt and kabsa spices.
Tambah garam secukup rasa dan 1 1/2 sk rempah kabsa.

Bring to boil in high heat for 10-15 minutes until water boils then cover tightly and reduce the heat.
Biarkan mendidih dan kecilkan api apabila air sedikit kering. Dan tutup rapat periuk.

Simmer for 20-25 minutes until rice is cooked and dry.
Masak 10 minit atau hingga nasi tanak sepenuhnya. Setelah tutup api, biarkan 5 minit sebelum buka tudung dan kareh atau gembur nasi.

***kalau tak biasa tanak atas api dapur boleh guna periuk elektrik.

****** Cara saya masak nasi tu - panaskan minyak sapi. masukkan kismis dan goreng kejap. pastu masukkan rempah kabsa. tumis jap. kemudian masukkan air rebusan ayam tadi dan perisakan dengan garam secukup rasa. Biarkan mendidih baru masukkan beras yang dah ditos. kacau sesekali hingga air hampir kering. taburkan capsicum. kecilkan api dan tutup rapat periuk. biarkan masak dalam 10 minit. tutup api dan buka penutup kejap dan masukkan pewarna jika mahu dan tutup periuk semula. biarkan dalam 10 minit sebelum dikareh/gembur rata.


Arrange chicken nicely and roast until golden brown. 
Sementara itu, susun ayam atas tray dan bakar pada suhu 200 c hingga keperangan. (****saya sapukan sedikit serbuk kunyit, rempah kabsa, garam dan minyak zaiton sebelum dibakar)

Place the rice in the platter, arrange chicken and sprinkle with nuts and raisin on the top.
Ceduk nasi dalam dulang, susun ayam dan tabur kismis.

Serve it with salata and salad.  


Sambal salsa

5 biji cili padi
3 biji cili hijau
2 biji tomato
1 pokok ketumbar
Perahan lemon
Sedikit air masak (jika perlu
Garam dan gula secukup rasa
Kisar semua bahan .

Kambing Bakar original ZLC

6 kg kambing (lamb shoulder)
Rempah kabsa
Madu
Lada hitam
Serbuk kulit kayu manis
Serbuk jintan putih
Gula dan garam
Saff flower

Gaul semua bahan hingga rata. Susun dalam loyang. Tutup foil dan bakar pada suhu 250 celcius selama 2 jam.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...