Tuesday, February 9, 2016

Talam pisang

Kuih talam pisang untuk sarapan dan bekal anak2 esok. Lama juga tak buat kuih2 talam ni....bukannya apa....malas nak mengukus....kalau membakar rasanya lebih mudah....tambah kuih yang nak kena kukus berlapis2 camni...

Tapi harini rajin ada lebih sikit.....tu yang balik kerja terus keluarkan stok puri pisang sejuk beku dari freezer dan kelapa parut. Sambil2 mengukus kuih sambil bakar roti yg diadun sedari petang tadi.... Stok roti dah habis....kena la bikin stok baru....hehehe...

Resepi kuih talam pisang ni sahabat saya,  Kak Roy share kat group. Tengok cantik kejadian talam dia...teruja tengok. Terus jer cnp resepi dalam draf blog setahun lebih yang lalu.....selalu ada jer alasan yang membantutkan usaha merealisasikan keinginan menalam pisang nih....tapi....akhirnya malam itu....tadaaaaaaa......jadi jugak dengan jayanya...... Jom tengok resepinya...senang nak buat...main sukat2 cawan jer...


Talam Pisang @ ZLC

Lapisan Bawah

1 cawan pisang yg telah dilecek
1 cawan tepung beras
2 sudu makan tepung kastad
1/2 cawan gula
3 cawan santan cair
Garam secukup rasa

Lapisan Atas

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
Garam secukup rasa

Cara

1. Bahan lapisan bawah dicampur dan kukus selama 30 minit.
2. Bahan lapisan atas dicampur dan dimasak atas api sehingga agak pekat dan tutup api.
3. Apabila lapisan bawah telah masak cakar2kan sedikit sebelum letak lapisan atas yg telah dimasak tadi.
4. Kukus lagi 20 minit.
5. Biarkan sejuk sblm dipotong.
6. Selamat mencuba.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...