Saturday, February 20, 2016

Lamb mandi with Saffron Basmati Rice and Raisins

Resepi Chef Ammar (Masak Dari Hati Masak with Iman) jadi pilihan saya tengahari ni untuk memasak paha kambing yg hubby beli kat ladang ternak di Kuang. Beli minggu lepas...nak tunggu weekend baru la sempat masak menu2 macam ni...kalau hari kerja masa terhad.

Sedap juga mandi kambing dengan nasi basmati safron berkismis nih....rasa rempah yg ringan....tapi membangkitkan aroma....penggunaan minyak sapi dalam nasi pun sungguh menusuk kehidung...tambahan pulak minyak sapi qbb....memang sedap.....

Makan dah agak lewat petang....lebih pukul 3 baru juadah terhidang....lamanya sebab rebus kambing tu sampai empuk....tapi takpe.....penantian yg berbaloi baloi....


Lamb mandi with Saffron Basmati Rice and Raisins (Mandi kambing dengan nasi basmati safron berkismis) @ ZLC

Ingredients (bahan2)

Cooking the Lamb Shoulder 

1- Lamb Shoulder 2 Kilo (2 kg bahu kambing - saya guna bahagian kaki)
2- Salt 1 Teaspoon  (1 sk garam)
3- Cinnamon 1 Stick 2.5 CM (1 batang kulit kayu manis ~ 2.5 cm)
4- Arabic Dry Lemon Whole 4 Numbers (4 biji limau kering)
5- Bay Leaves 4 Numbers (4 helai daun.bay)
6- Cardamom Whole 10 Numbers (10 biji buah pelaga)
7- Cloves Whole 10 Numbers (10 kuntum bunga cengkih)
8- Onion Cut in Small Dice 1 Big Number (1 biji bawang besar - hiris)
9- Water to cover the Meat (air secukupnya)
10. 6 tbs olive oil (6 sb minyak zaiton)

Cooking 

Method of Making the Lamb Mandi 

Method of Making

1. Cut the Lamb Shoulder in to big cub and let it at the side. (potong lamb bentuk kiub - saya masak seketul terus - ketepikan).

2. Add Olive oil  and fried the Onions. (panaskan minyak di dalam periuk dan tumis bawang.

3. Add all the Dry Herbs and wait till the aroma comes out from the onions and spices. (Masukkan semua bahan kering dan tumis hingga naik bau bawang dan rempah ratus yg ditumis).

4. Then add the lamb shoulder and suttee with the herbs and onion for about 5 minutes. (Kemudian masukkan kambing dan kacau hingga sebati dengan rempah ratus selama lebih kurang 5 minit.)

5. Add the water and cover the lamb about 5 cm. (tambah air hingga tenggelam keseluruhan kambing)

6. Let it cook for about 1 hours to 1 ½ hours till the lamb meat is tender to 90%. (Biarkan masak dlm 1 hingga 1 1/2 jam atau kambing 90% empuk)

7. Drain the Lamb Stock keep the Lamb Meat at the side and Do the smoking Method as I did in my shows ( only for the Meat )  (toskan kambing dan asapkan kambing menggunakan arang - saya masukkan kambing yg dah ditos ke dlm periuk dan masukkan arang sebesar telur yg dah berbara dlm remekin. Letak kat tengah2 periuk yg ada kambing. Tuang sedikit minyak zaiton dan tutup periuk. rapat2. )




Cooking the Basmati Rice 

1- Basmati Rice your Choice 4 Cups (4 cawan beras basmati)
2- Ghee 4 Tablespoon (4 sb minyak sapi)
3- Green Chili Whole cut in to ½ 4 Numbers (4 biji cili hijau potong dua)
4- Onion Clean and Small Dice 2 Big Numbers (2 biji bawang besar dicincang kecil)
5- Raisin ½ Cup (1/2 cawan kismis)
6- Salt ½ Teaspoon (1/2 sk garam - saya letak secukup rasa)
7- Saffron ¼ Teaspoon (1/4 sk saffron)
8- Rose Water 1 Tablespoon (1 sb air mawar)

Cooking the Basmati Rice 

1. Clean the Rice under running water for about 10 minutes and sock the rice for about 20 -30 minutes depends on the rice quality you are using after that drain the water and let it set for about 30 minutes also. (Basuh beras, rendam 30 minit dan toskan.)

*** sementara itu, rendam safron dengan air mawar.

2. Cook the Onion with the Ghee use only 2 Tablespoon. ( dalam periuk untuk masak nasi, tumis bawang dengan 2 cawan minyak sapi)

3. Add the Green chili whole or you can cut it in to split ½. (masukkan cili).

4. Add the Raisin but make sure you did not overcook the raisins. (tambah kismis dan pastikan kismis tak terlebih garing).

5. Add the lamb stock for the Rice ( 4 cups of Basmati Rice to 6 cup of lamb stock) (Masukkan air rebusan ksmbing tadi - saya guna 5 1/2 cawan utk 4 cawan beras pusa cream)

6. Correct the seasoning with salt. (perisakan dgn garam secukupnya).

***masukkan beras apabila air telah mendidih. Kacau sesekali sehingga air hampir kering. Kecilkan api dan tutup periuk rapat2. Biarkan masak selama lebih kurang 5 - 7 minit sebelum tutup api.

7. Add the socked Saffron with Rose water in to the rice once the rice is cooked and add the other 2 Tablespoon of the Ghee on the rice. (Tuangkan safron yg direndam dan tuang baki minyak sapi ke atas nasi yg telah masak. Biarkan seketika sebelum dikarih rata.



Sambal salsa

1 pokok daun ketumbar
1 biji bawang holland
2 biji tomato
Cili hijau + cili padi ikut pedas
Perahan sebiji lemon
Garam dan gula secukup rasa

Kisar semua bahan. Jangan terlalu hancur.


Salad

Pilihan sayuran segar pelengkap hidangan yg menyihatkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...