Hari ni meroti lagi. Resepi yg sama saya guna untuk kebanyakan roti yg saya buat dua tiga menjak ni. Cumanya post kali ni lebih kepada mempelbagaikan patern roti....tukar2 selera...rasa sama rupa berbeza buat anak2 dan keluarga teruja....
Roti kacang merah dan roti sosej
Bahan2nya
500 gm tepung roti/gandum/kombinasi
15 gm yis
5 gm improver/softener
15 gm susu tepung
5 gm garam
110 gm gula
80 mentega
1 biji /70 gm telur (telur gred AA)
225 gm air sejuk (ais)
Inti kacang merah dan sosej yg dicelur terlebih dahulu
Bijan (jika suka)
Satukan semua bahan (pastikan yis tidak diletak berdekatan dengan garam) kecuali mentega dan uli sebati. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin, tidak lekat di tangan dan besen serta elastik.
Sapukan minyak dan perap selama sejam atau doh naik 2 kali ganda. Tumbuk doh dan uli sebentar. Sapu tangan dengan minyak dan bahagikan doh ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment