Friday, May 22, 2015

Pulut inti


Makanan kegemaran penuh nostalgia zaman kanak-kanak tika dikampung halaman.....sedapnya....selalu time ada kenduri kendara macam menu wajib terutamanya utk org yg datang rewang atau gotong royong memasak....hidang dengan secangkir kopi O kaw......sedapnya tak terkata....
Cuma bila usia menginjak dewasa makanan ni makin sukar lelihatan....kalau ada dibuat jualan spesifikasinya tak mencapai standard yg ditetapkan.....huhuhu....sudahnya kena jugak buat sendiri.....cukup lemak masin, lembut pulutnya dan intinya takde la rasa macam hampas kelapa....


Buatnya tak susah mana....cuma perlu cari pulut....basuh....rendam......tos.....kukus....aron/gaul dengan santan pekat yg di letak garam secukup rasa hingga sebati...dan kukus sebentar supaya lebih tahan lama....tak cepat basi gitew...

Resepi pulut inti

1/2 kg beras pulut (basuh bersih dan rendam sejam atau lebih, tos dan kukus dengan beberapa helai daun pandan selama 20 - 30 minit)
Lebih kurang 2 cawan santan pekat + garam secukup rasa
---------------
Tuangkan pulut yg telah dikukus ke dalam mangkuk atau talam kecil ketika masih panas. Tuang santan sedikit demi sedikit sambil mengaron/menggaul pulut. Bila nampak pulut kelihatan berkilat dan cukup lembutnya berhenti tambah santan. Masukkan pulut ke dalam pengukus dan kukus sebentar selama lebih kurang 2 - 3 minit.
Hidangkan bersama inti kelapa manis atau sambal bilis atau serunding kelapa.


Inti kelapa manis

1/2 biji kelapa parut muda
2 keping gula nise (boleh gantibdengan gula merah + gula putih secukup rasa)
Sedikit garam
2 helai daun pandan simpul
Secawan air
Satukan semua bahan di dalam kuali. Masak hingga semuanya sebati dan inti kering. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...