Ikan haruan bakar dan masak lemak ikan tenggiri jadi menu pilihan hari ini.... Alhamdulillah....
Masak lemak ikan tenggiri
3 keping ikan tenggiri
4 cawan santan (kalau rajin perah 1 cawan santan pekat dan 3 cawan santan cair)
1 keping asam gelugur
*15 biji cili padi
*3 biji cili masak
*4 ulas bawang merah
*seketul kunyit hidup
2 batang serai diketuk
garam secukup rasa
3 biji terung bulat belah 4
Tumbuk *, jangan lumat sangat pun ok. Satukan *, santan cair, terung, ikan, asam gelugur dan serai ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan terung empuk. Kacau selalu. Masukkan pati santan/santan pekat dan perisakan garam secukup rasa. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Tutup api setelah mendidih.
Ikan haruan bakar
3 ekor ikan haruan - bersihkan dan jangan buang sisiknya.
Gaul dengan kunyit dan garam.
Balut dengan daun kunyit dan aluminium foil. Bakar di atas non-stick pan.
Sambal kicap
cili padi hiris
bawang merah hiris
kicap masin
perahan limau
satukan dan tekan2 skit cili dengan sudu.
sedia dihidang dengan ikan bakar.
No comments:
Post a Comment