Monday, May 25, 2015

Ikan haruan bakar dan masak lemak ikan tenggiri

Ikan haruan bakar dan masak lemak ikan tenggiri jadi menu pilihan hari ini.... Alhamdulillah....



Masak lemak ikan tenggiri

3 keping ikan tenggiri
4 cawan santan (kalau rajin perah 1 cawan santan pekat dan 3 cawan santan cair)
1 keping asam gelugur
*15 biji cili padi
*3 biji cili masak
*4 ulas bawang merah
*seketul kunyit hidup
2 batang serai diketuk
garam secukup rasa
3 biji terung bulat belah 4

Tumbuk *, jangan lumat sangat pun ok. Satukan *, santan cair, terung, ikan, asam gelugur dan serai ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan terung empuk. Kacau selalu. Masukkan pati santan/santan pekat dan perisakan garam secukup rasa. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Tutup api setelah mendidih.

Ikan haruan bakar

3 ekor ikan haruan - bersihkan dan jangan buang sisiknya.  


Gaul dengan kunyit dan garam.



Balut dengan daun kunyit dan aluminium foil. Bakar di atas non-stick pan.



Sambal kicap

cili padi hiris
bawang merah hiris
kicap masin
perahan limau

satukan dan tekan2 skit cili dengan sudu.
sedia dihidang dengan ikan bakar.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...