Monday, May 25, 2015

Ikan haruan bakar dan masak lemak ikan tenggiri

Ikan haruan bakar dan masak lemak ikan tenggiri jadi menu pilihan hari ini.... Alhamdulillah....



Masak lemak ikan tenggiri

3 keping ikan tenggiri
4 cawan santan (kalau rajin perah 1 cawan santan pekat dan 3 cawan santan cair)
1 keping asam gelugur
*15 biji cili padi
*3 biji cili masak
*4 ulas bawang merah
*seketul kunyit hidup
2 batang serai diketuk
garam secukup rasa
3 biji terung bulat belah 4

Tumbuk *, jangan lumat sangat pun ok. Satukan *, santan cair, terung, ikan, asam gelugur dan serai ke dalam periuk. Masak hingga mendidih dan terung empuk. Kacau selalu. Masukkan pati santan/santan pekat dan perisakan garam secukup rasa. Kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Tutup api setelah mendidih.

Ikan haruan bakar

3 ekor ikan haruan - bersihkan dan jangan buang sisiknya.  


Gaul dengan kunyit dan garam.



Balut dengan daun kunyit dan aluminium foil. Bakar di atas non-stick pan.



Sambal kicap

cili padi hiris
bawang merah hiris
kicap masin
perahan limau

satukan dan tekan2 skit cili dengan sudu.
sedia dihidang dengan ikan bakar.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...