Thursday, May 21, 2015

Roti inti coklat

Dua hari lepas buat roti inti coklat....saya guna lebihan coklat ganache yg hias brownies. Cantik gebu naiknya menggunakan resepi asas yg sama. Masalahnya bila dibakar habis coklatnya meleleh keluar sebab saya tak seal elok2 lepas letak inti.....waduh2...sayang betul....anak2 suka....maklum la inti coklat....budak2 ni apa2 yg ada kaitan demgan coklat selalunya berjaya tarik selera diorang....

Roti inti coklat

Bahan2nya

500 gm tepung roti/gandum/kombinasi
15 gm yis
5 gm improver/softener
15 gm susu tepung
5 gm garam
110 gm gula
80 mentega
1 biji /70 gm telur (telur gred AA)
225 gm air sejuk (ais)

Inti coklat
Coklat rice

Hirisan bladam

Satukan semua bahan (pastikan yis tidak diletak berdekatan dengan garam) kecuali mentega dan uli sebati. Masukkan mentega dan uli hingga doh licin, tidak lekat di tangan dan besen serta elastik.

Sapukan minyak dan perap selama sejam atau doh naik 2 kali ganda. Tumbuk doh dan uli sebentar. Sapu tangan dengan minyak dan bahagikan doh ikut citarasa.

Tengok rupa mcm takde masalah jer...hehehe....tapi hakikatnya....bawah berlubang...inti meleleh keluar masa bakar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...