Monday, May 25, 2015

Roti arab pak tam

Resepi chef rosli yg budiman bagi percuma resepi roti arab yg lembutttttt sangat...smlm dapat hari ni terus buat untuk berbuka. Kebetulan ada jiran datang ziarah hubby dapat la diorg merasa roti ni.... Saya makan cicah dengan kari ayam yang saya masak lepas sahur untuk lunch hubby dan anak-anak....3 keping habis....kenyang yg teramat...Alhamdulillah.

****untuk makluman, chef rosli ni pakar roti dan buat kelas pjj meroti dengan harga berpatutan...sesiapa yg nak belajar tapi takde masa nak gi kelas....boleh la join kelas pjj nih...


RESEPI ROTI ARAB PAK TAM

500 gm Tepung gandum
40 gm Marjerin
50 gm. Gula pasir
10 gm Yis 
1 biji. Telur 
1 tsp. Double action baking powder @ baking powder .
50 gm Susu pekat manis 
6 gm. Garam
220 gm Air sejuk

Cara-caranya :

1. Campurkan semua bahan dan uli , jika guna tangan x perlu sampai elastik .
2. Selepas uli , terus timbang 50 gm setiap satu dan bulat2kan . 
3. Celupkan dlm tepung sedikit sebelum letak dalam tray .


4. Timbang sehingga habis doh .
5. Perap doh bulat dlm 30 minit . 
6. Selepas 30 minit , canai bulat leper ... jgn terlalu nipis sbb nanti masa goreng dia x mengelembung . 
7. Canai leper hingga habis dan susun dlm tray. 8. Perap lagi sekali , dlm 15 minit . 
9. Selepas 15 minit berlalu , panaskan minyak dan canai sekali lagi doh leper utk dptkan bulat yg lebih besar sedikit . 


10. Bila minyak sudah panas , masukkan doh yg dah di canai sekali lagi tadi . 
11. Cara goreng ... siram2kan minyak di atas doh supaya roti mula gelembung . Bila dah mengelembung balik2 kan dan goreng sampai garing .


12. Boleh goreng sekali 3@4 biji sekali gus jika cepat .
13. Toskan roti di atas jaring utk toskan minyak
14. Goreng hingga habis . 


15. Selesai ... sedap di makan dengan kuah kari , masak asam dan juga sambal sardin cair 

Pesanan dari chef rosli:-

Sila kongsikan resepi ini untuk orang yang anda sayangi .

Yang ikhlas , 
Fb : Rosli Umar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...