Thursday, May 21, 2015

Ikan haruan masak tomyam putih

Satu lagi variasi masakan ikan haruan.....kalau asyik di kukus jemu juga....ikut petua kalau nak dibuat ubat jangan basuh sampai hilang lendirnya....bilas skit2 jer. Pastu masak jgn lama sangat....

Tapi kalau nak mkn saja2....lepas siang tu rendam ngan air asam jawa untuk hilangkan hanyir ikan sungai.....haaaa gitu le petuanya....


Resepi ikan haruan masak tomyam putih

2 ekor ikan haruan saiz kecil (potong ikut suka)
3 inci lengkuas di ketuk
3 batang serai diketuk
2 biji bawang besar dipotong bulat
5 ulas bawang putih diketuk
4 sb sos ikan
perahan sebiji lemon (kalau guna limau kasturi atau limau nipis lebihkan kuantitinya)
7 helai daun limau purut
cili padi secukupnya diketuk atau hiris
Air, garam dan gula secukupnya

Sayuran pilihan :-)
celery
bunga kobis
tomato
karot

Hirisan daun ketumbar jika suka

Satukan bahan kecuali sayuran dan ikan. Masak hingga mendidih. Masukkan ikan dan sayuran. Biarkan hingga ikan masak. Tabur hirisan daun ketumbar jika suka semasa menghidang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...