ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, August 8, 2012
Tapai Pulut
Rupanya senang jer buat tapai ni...rahsianya terletak pada ragi. Bagus raginya manisla hasilnya...
Ini cubaan kedua encik hubby menggunakan ragi yang dibeli di pasar jumaat, jalan paip, meru.
Bahan2nya
Secawan beras pulut dibasuh bersih
Secawan air
Ragi secukupnya (ragi kering bulat tu ye)
______________
Masak pulut dengan secawan air. Sejukkan.
Letakkan ke atas dulang dan ratakan.
Gunakan penapis teh tu dan sagat ragi di atas pulut serata mungkin.
Gaul supaya ragi dan pulut rata.
Masukkan ke dalam bekas yang bertutup dan simpan ditempat gelap. (susah2 balut dengan kain).
Tapai boleh dimakan selepas 24 jam dibuat....cubala...mudahkan..
####kuantiti air dgn pulut: 1:1
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment