ZULFAZA LOVES COOKING @ ZLC ;-) Blog ini direka khas untuk berkongsi minat dan resepi samada daripada koleksi dan kreativiti sendiri ataupun yang diperolehi daripada sumber-sumber lain yang telah dicuba sendiri oleh pemilik blog ini.... Makanan yang disediakan daripada air tangan sendiri adalah yang terbaik untuk keluarga kita.....jom memasak...
Wednesday, August 29, 2012
Kuih Lopes
bahan-bahannya
2 cwn pulut
10 helai daun pandan dikisar dan ditapis airnya menjadi 2 cwn air.
garam secukup rasa
kelapa parut
garam secukup rasa
Gula melaka dimasak dengan air dan daun pandan sehingga gula hancur.
--------
Cara-caranya.
Tanak/masak pulut dengan air pandan dan garam(boleh tambah pewarna hijau jika ingin warna yang lebih terang). Jumlah air untuk memasak pulut kena sama dengan sukatan pulut - 1 cwn pulut/1 cwn air. Tambahkan sedikit garam.
Apabila pulut dah masak dan disejukkan, bolehlah dibentukkan seperti gambar dan digolekkan dengan kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam.
Lopes yang siap bolehlah dihidangkan bersama air gula melaka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment