Bahan :
1 kilo daging/ayam
- dipotong kecil2
* 2 biji bawang besar/10 biji bawang kecil
* 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
* 15 tangkai cili kering dibuang biji dan direbus/rendam dengan air mendidih
* 3 batang serai (hiris)
* 1/2 inci kunyit hidup (ibu kunyit)
1 helai daun kunyit - dihiris halus (sesetengah orang suka letak daun limau purut - biasanya daun ni diletak sehelai2, tak perlu hiris halus)
santan dari 1
biji kelapa
3 sudu besar
kerisik
garam dan gula secukup rasa
Cara
memasak :
Kisar atau
tumbuk halus bahan2 yang bertanda * .
Ketepikan.
Masukkan
daging ke dalam kuali
Masukkan
bahan2 yang dikisar atau ditumbuk halus tadi. Gaulkan atau sebatikan dengan
daging.
Masukkan
daun kunyit yang
dihiris halus, santan, kerisik. Gaul
sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga daging/ayam empuk. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam
halus. Sentiasa kacau rendang sehingga rendang
kering.
No comments:
Post a Comment