Tuesday, August 14, 2012

Rendang Pedas





Bahan :
1 kilo daging/ayam - dipotong kecil2
* 2 biji bawang besar/10 biji bawang kecil
 * 5 ulas bawang putih
* 1 inci halia
* 1 inci lengkuas
* 15  tangkai cili kering dibuang biji dan direbus/rendam dengan air mendidih 
* 3 batang serai (hiris)
* 1/2 inci kunyit hidup (ibu kunyit)
1 helai daun kunyit - dihiris halus (sesetengah orang suka letak daun limau purut - biasanya daun ni diletak sehelai2, tak perlu hiris halus)
santan dari 1 biji kelapa
3 sudu besar kerisik
garam dan gula secukup rasa

Cara memasak :
Kisar atau tumbuk halus bahan2 yang bertanda * . Ketepikan.
 
Masukkan daging ke dalam kuali
 
Masukkan bahan2 yang dikisar atau ditumbuk halus tadi. Gaulkan atau sebatikan dengan daging.
Masukkan daun kunyit yang dihiris halus, santan, kerisik. Gaul sebati. Tambah garam dan gula secukup rasa.
Masak hingga daging/ayam empuk. Jika rasa kurang masin boleh tambah garam halus. Sentiasa kacau rendang sehingga rendang kering.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...