(saya buat dua adunan...banyak skit dapat)
125 gm butter
40 gm gula ising
20 gm tepung jagung
1/2 sudu besar tepung kastad
200 gm tepung red rose atau tepung gandum
1 sudu teh esen vanilla
1/2 biji kuning telur
--------
Satukan butter dan gula ising dan pukul hingga sebati dengan speed perlahan
Satukan butter dan gula ising dan pukul hingga sebati dengan speed perlahan
Tambahkan telur dan esen vanilla dan terus pukul
Semua tepung di satukan.
Kemudian masukkan ke dalam adunan sedikit-sedikit dan terus menguli
sehingga adunan menjadi doh yang lembut dan tidak melekat pada tangan.
Ambil sedikit doh dan letakkan pewarna hijau ~ untuk kudup bunga. (versi saya takde kudup...)
Terap dengan acuan yang sesuai dan bakar pada suhu 160 celcius selama 15 minit.
Sejukkan sebelum letak peanut butter dan hias dengan manik 100 thousand
Terap dengan acuan yang sesuai dan bakar pada suhu 160 celcius selama 15 minit.
Sejukkan sebelum letak peanut butter dan hias dengan manik 100 thousand
Hiasan
Peanut butter secukupnya (saya guna jenama lady's choice)
manik hiasan
Masukkan peanut butter ke dalam piping bag untuk mudah meletakkannya ke atas biskut (saya menggunakan nozel ising yang kecil - saiz tak ingat)
No comments:
Post a Comment