Menu ringkas hidangan untuk tetamu minggu lepas. Masak macam ni ambil masa sekejap jer....tapi tetap menyelerakan tambahan udang tu fresh dari laut. Naik jer dari bot nelayan terus saya rembat......tak sempat masuk ais pun. Saya beli di pasar sungai yu sehari sebelumnya.
Udangnya manis amat...tak perlu banyak2 bahan....gitu2 jer pun dah sedap.
Pasar Sungai Yu tempat saya mendapatkan bekalan ikan segar. Semakin hari semakin ramai yang menyerbu sebab selalu sangat keluar tv. |
Jeti nelayan Sungai Yu, tempat bot nelayan pinggir pantai berlabuh. |
Udang goreng kunyit
300 gm udang
1 biji bawang besar hiris
5 ulas bawang putih hiris
2 inci halia hiris
20 biji cili padi ketuk/hiris
Sedikit sebuk kunyit
10 batang kacang panjang - patah2kan 2 inci panjang
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Tumis bahan hiris hingga naik bau. Masukkan kunyit, udang dan kacang panjang. Tumis hingga udang masak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Done!
No comments:
Post a Comment