Tuesday, September 27, 2016

Cucur udang kering, menu minum petang sambil rewang


Menu minum petang, sambil rewang menyediakan daging masak hitam dan sup gear box di surau sabtu lepas. Nak buat benda lain tak sempat jadi saya bawa 2 kg tepung, udang kering yang dibeli di sabah dan daun kucai dan daun bawang yang dituai depan rumah. Alhamdulillah....sedap makan panas2 ramai2.


Kucai dan daun bawang yang diambil dari depan rumah.....dapat la bagi orang merasa hasil tanaman saya.

Kalau nak bentuknya cantik, gunakan tangan...jemputkan adunan dan masukkan ke dalam minyak. Tapi kalau nak senang guna sudu jer la...tak payah nak basuh tangan setiap kali selesai menjemput.

Cucur udang kering

1 mangkuk Udang kering - kisar halus
20 biji Bawang merah atau 2 biji bawang besar - kisar halus
1 mangkuk Jagung
1 ikat Kucai
1 ikat Daun bawang
2 kg tepung gandum
Garam secukup rasa
Air secukupnya


Satukan semua bahan kecuali air. Gaul rata. Tambah air sedikit2 sambil kacau hingga dapat adunan likat yg mudah dijemput.

Panaskan minyak dan.goreng cucur hingga keperangan.

Abang Sobri, .....rajin dia tolong goreng cucur ni dari mula sampai habis.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...