Tuesday, September 13, 2016

Lamb Madghout


Menu pilihan hari raya haji di kampung. Raya kali ni takde hidangan tradisi. Hubby minta sediakan nasi arab kambing sebab MIL nak makan nasi arab.


Saya pilih resepi lamb madghout yang lydia honey share kat fb dia. Memang pilihan tepat. Diorg kat kampung suka. Menurut lydia resepi Lamb Madghout ni merupakan resepi nasi yang berasal dari negara Yeman. Resepinya mudah dan sedap. Itu yang penting....😍😍😍.


LAMB MADGHOUT

📝 Ingredients:

A)- spice
1 biji fresh tomato-di dadu kecil
Sebiji bawang besar- di dadu kecil
1 biji cili hijau- (jgn dipotong boh sebiji)
2 helai bay leaves*
Kulit kayu manis*
5 kuntum bunga cengkih*
1/4 tsp loomy powder*
1/4 tsp black pepper powder*
1/2 tsp arab mix spice*
1/2 tsp garlic powder*
1/4 tsp cumin powder*
A pinch of turmeric powder*
5-7 biji cardamom pods *
1/4 cawan minyak
Air secukupnya untuk merebus daging
Garam secukupnya

B)- 500g lamb with bone- cut to big chunk.. Biarkan dengan lemak sikit.

C)-2 cups basmathi-cuci bersih dan rendam 1/2 jam dengan air garam dan toskan

D)- Sebiji kentang- medium size, kupas kulit, di potong besar dan gorengkan sehingga golden brown.(lagi bagus kalau dapat beberapa biji kentang yang kecik comel sebesar rambutan.. Gorengkan sebiji2)



Panaskan minyak dalam pressure cooker, tumiskan sedikit bawang besar sehingga naik bau(sekadar transparent kaler jer ok) dan masukkan bahan bertanda dan tumiskan sebentar sehingga naik bau.
Bila spice dah naik bau Masukkan fresh tomato dan gorengkan sebentar sehingga lembut dan hancur.


Masukkan lamb dan gorengkan bersama tomato dan spices, balik2kan di kedua bahagian sehingga golden brown dan masukkan air.
Tutup periuk dan renehkan sehingga daging empuk lebih kurang 30 minit (ikut lamb yg u oll beli gak yer), masukkan garam, renehkan sebentar dan off kan api.


Asingkan air rebusan dan lamb.
Biarkan lamb di dasar periuk, add kan kentang yang di goreng, cili hijau, last layer taburkan basmathi menutupi periuk dan add in -+ 3 cawan stock panas dan tutupkan periuk dengan penutupnya. 


Masak nasik di atas api yang sederhana besar, bila dah hampir kering, cakar2 sikit permukaanya dengan garfu dan slow kan api, tanaklah sehingga nasik masak sepenuhnya.
Bila nasi dah masak, biarkan sebentar 5 minit baru di telangkupkan ke dalam pinggan hidangan.
Leraikan nasi slowly guna garfu je supaya nasi tak patah.
Taburkan di atasnya dengan fresh chopped coriander leaves jika suka dan sedia untuk di hidangkan.
Selamat mencuba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...