Tuesday, September 13, 2016

Sos lada hitam homemade sedap


Malam raya haji punya cerita. Hubby beriya2 nak bakar2 malam raya kat kampung. Stok Sos bbq special ZLC ada tak sampai setengah kg, cukup untuk perap kambing 3 kg, ayam sekor, sosej skg dan sotong dekat 2 kg. Nak buat sebelum balik tak sempat sebab sibuk bakar kek. Bahan pun ada yang dah habis. Jadi saya buatkan sos lada hitam ni sebagai ganti.


Sos lada hitam (homemade black pepper sauce)

5 ulas bawang putih - tumbuk lumat
3 sb tepung gandum
2 sb mentega
1/2 tin susu cair
4 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sb sos tiram
6 sb kicap
50 gm lada hitam tumbuk  (jangan halus sgt)
Sedikit gula
Garam secukup rasa


Cairkan mentega. Masukkan bawang putih. Tumis hingga naik bau. Masukkan tepung, tumis hingga sedikit perang. Kacau selalu. Masukkan bahan lain kecuali susu. Kacau sebati dan biarkan merenih seketika. Tambahkan susu. Kacau rata. Masak himgga mendidih. Sesuaikan rasa. Tutup api setelah mendidih.

Kalau sejuk sos kelihatan agak pekat, tambahkan air mendidih dan kacau rata.

1 comment:

  1. Excellent erudition Providing by your Article, thank you for taking the time to share with us such a nice article. Amazing insight you have on this, it's nice to find a website that details so much information about different artists. Kindly visit my websites. sos lada hitam, black pepper sauces and stir fry sambal.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...