Tuesday, September 13, 2016

Sos lada hitam homemade sedap


Malam raya haji punya cerita. Hubby beriya2 nak bakar2 malam raya kat kampung. Stok Sos bbq special ZLC ada tak sampai setengah kg, cukup untuk perap kambing 3 kg, ayam sekor, sosej skg dan sotong dekat 2 kg. Nak buat sebelum balik tak sempat sebab sibuk bakar kek. Bahan pun ada yang dah habis. Jadi saya buatkan sos lada hitam ni sebagai ganti.


Sos lada hitam (homemade black pepper sauce)

5 ulas bawang putih - tumbuk lumat
3 sb tepung gandum
2 sb mentega
1/2 tin susu cair
4 cawan air
1 ketul kiub ayam
3 sb sos tiram
6 sb kicap
50 gm lada hitam tumbuk  (jangan halus sgt)
Sedikit gula
Garam secukup rasa


Cairkan mentega. Masukkan bawang putih. Tumis hingga naik bau. Masukkan tepung, tumis hingga sedikit perang. Kacau selalu. Masukkan bahan lain kecuali susu. Kacau sebati dan biarkan merenih seketika. Tambahkan susu. Kacau rata. Masak himgga mendidih. Sesuaikan rasa. Tutup api setelah mendidih.

Kalau sejuk sos kelihatan agak pekat, tambahkan air mendidih dan kacau rata.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...