Tuesday, September 27, 2016

Budaya rewang hilang ditelan zaman?

Biasa dengar perkataan rewang tak? Bagi generasi muda mungkin kedengaran alien sikit tapi kalau generasi tua atau yg berasal dari kampung ni istilah biasa yang digunakan untuk aktiviti memasak secara gotong-royong untuk majlis2 keraian....kawen....kenduri kendara.

Best oooo. Kalau time rewang ni meriah la rumah atau surau/masjid dengan jiran tetangga dan saudara-mara. Kalau masak cara rewang ni nak kata jimat belanja, ada la sikit tapi yang paling pentingnya tu ukhwah yang terjalin. Masa ni la kita boleh sembang2, tukar2 cerita dan khabar (mengumpat elakkan yer...dosa😊).



Nak kupas bawang sebanyak ni kalau tak rewang jenuh.....menangis sorang2

Kat surau kami disini, saya dan suami cuba la hidupkan semula budaya ni. Kalau ada sambutan atau kengkadang ada khariah yang bagi sumbangan atau berhajat nak buat kenduri di surau, kami buat secara rewang. Seronok
..kerja jadi ringan la sikit dan kos pun boleh la kurangkan sikit atau dengan jumlah yang sama, hidangan lebih mewah dan kuantitinya extra. 



Sabtu lepas ada majlis ilmu. Kebetulan ada sumbangan kambing dan lembu korban utk tahfiz di surau tu. Memandangkan pihak tahfiz tak berapa pandai nak masak kambing jadi hubby mintak izin nak masak untuk hidangan masa majlis ilmu tu nanti.

Saya cadangkan buat masak hitam atau rendang pulau pinang. Tulang2 gear box lembu tu buatkan sup saja. Tambahkan sambal belacan dan ulam2. Nasi putih....cukup...lengkap dan menyelerakan.

Walau pun kali ni tak ramai sangat yang turun rewang tapi alhamdulillah. Sebelum maghrib selesai memasak. Alhamdulillah...


Selesai kuliah, sama2 kami nikmati masakan yang dihasilkan secara rewang siang tadi....seronok. Ada sedikit lebihan makanan, kami ofer pada kariah yang hadir untuk bungkus bawak balik.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...