Thursday, September 29, 2016

Daging (kambing) masak hitam, menu istimewa majlis ilmu



Rendang Pulau Pinang ikut nama yang diberii oleh pemilik asal resepi ni....kak zalita cader. Kawan ofis saya suatu masa dulu. Sekarang ni saya nak tukar nama dia jadi daging masak hitam.  Yang ni nama yg femes skit...kalau rendang pulau pinang tu oramg tak tau.

Daging masak hitam ni dibuat secarang rewang di surau sabtu lepas. Untuk hidangan majlis ilmu sebelah malamnya. Kali ni guna kambing korban yang disedekahkan pada tahfiz di surau tu. Memandangkan ustaz tak pandai nak masak kambing....jadi kami minta izin masak dan hidangkan untuk jemaah yg hadir majlis tersebut.


Diorag kata sedap....Alhamdulillah. dan lagi, diorg ingatkan daging lembu masak kicap....ok la tukan.... Orang tak perasan pun benda tu kambing.


Rendang Pulau Pinang (Dag

Bahan

1 kg Daging (ros) (kali ni guna daging biri2 - potong kiub besar2, campur tulang)
2 btg kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 sk jintan manis (tumbuk)
3 tangkai  daun kari
3 sb madu
6 sb kicap manis
3 sb air asam jawa pekat
Garam secukup rasa

Kisar
2 inci halia
5 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil (guna bawang ros untuk aroma yang lebih harum)
5 btg serai
20 biji cili kering (buang biji dan celur)
Minyak untuk menumis


--------
Goreng daging yang telah dihiris nipis tanpa minyak hingga airnya agak kering dan ketepikan. (Kali ni tak goteng tapi saya rebus separa empuk
Tumis bahan yang dikisar hingga naik bau.
Masukkan kulit kayu manis, jintan manis, bunga lawang dan daun kari. Tumis lagi sebentar.
Masukkan air asam jawa, kacau rata.



Masukkan daging dan gaul sebati.
Masukkan kicap, madu dan garam.
Masak hingga agak kering. (Kalau daging masih tak cukup empuk, masukkan sedikit air dan masak sehingga agak kering). Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus...


Tadaaaaaa....dah siap. Anak2 saya suka sangat sampaikan pedas pun dia boleh makan bertambah2.....sambil sulam dengan air....😄😄😄😄


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...