Thursday, September 28, 2017

Kek Mentega Cempedak

Cempedak dah masak kome. Hehehhe. Kewajiban untuk saya buat kek cempedak yang harum mewangi ni. Sanggup tu beli cempedak RM9 hengget sekg.


Saya biasa kalau buat kek cuma makan sepotong dua jer....itu pun masa baru2 keluar oven. Tapi kalau buat kek cempedak ni memang saya nikmati sungguh2. Kombinasi mentega tulen dan cempedak segar tu memang kena sangat dengan selera saya. Kek bermusim....macam kek durian...tak sentiasa ada sepanjang tahun.


Kek mentega nangka
Zulfaza Loves Cooking

Bahan-bahan

250 gram mentega
200 gram gula perang (kalau buat plain butter kek gulanya boleh tambah jadi 250 g)
250 gram tepung naik sendiri (saya guna tepung gandum + 1 1/2 sk baking powder)
4 biji telur (saya guna telur gred A)
200 gram isi cempedak, buang biji dan potong kecil-kecil.

Caranya

1) Pukul mentega dengan gula sehingga putih dan lembut.
2) Tambah telur dan tepung, selang-seli
3) Masukkan isi cempedak dan gaul. Jangan gaul terlalu banyak supaya isi masih berkeping-keping.
4) Bakar dalam ketuhar selama 45 min pada suhu 180 celcius atau sehingga masak.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...