Thursday, March 3, 2016

Capsicum Pulao or Capsicum Rice



Teringat cili benggala yang masih berbaki dari menu kabsa aritu. Tercetus idea nak masak nasi menggunakan cili tu. Jadi saya mintak tolong encik google carikan resepi yang sesuai. Berderet keluar resepi nasi capsicum. Saya klik yg pertama dan terus jatuh hati.

Resepi nukilan Swasthi di http://indianhealthyrecipes.com. Tengok review dapat 5 stars. Insya Allah pilihan terbaik....bahan pun semua ada. Daun pudina saya suruh anak tolong ambilkan dari dalam pasu, tak banyak mana yg hidup musim panas meneheng ni tapi cukupla utk resepi ini.

Resepi ni berasal dari india. Menu sesuai untuk vegetarian. Biasa dihidangkan dengan raita
(Raita is an Indian, Pakistani and Bangladeshi side dish made with dahi (yogurt, often referred to as curd) together with raw or cooked vegetables, more seldom fruit, or in the case of boondi raita, with fried droplets of batter made from besan (chickpea flour, generally labelled as gram flour) - sumber wiki). Tapi saya hidang dengan ayam bakar jer.

 

Capsicum rice | capsicum pulao
Nasi Cili Benggala @ ZLC

Ingredients
2 cups rice (uncooked) - 2 cawan beras
1 star anise / biryani flower - 1 kuntum bunga lawang
1 bay leaf / briyani leaf - 1 helai daun bay
1 inch cinnamon stick / dalchini - 1 inci kulit kayu manis
6 cloves / laung - 6 kuntum bunga cengkih
1 strand mace / javitri - 1 biji buah pala (saya guna 1/3 sk jer)
4 green cardamoms / elaichi - 4 biji buah pelaga
½ tsp shahi jeera or jeera -1/2 st jintan putih 
oil as needed - minyak secukupnya
1 medium to large onion thinly sliced - 1 biji bawang besar dihiris
1 green chili slit - 1 biji cili hijau belah dua
¾ to 1 tbsp. ginger garlic paste - 3/4 - 1 sb pes halia dan bawang putih
½ cup green peas or potato (optional) - 1/2 cawan kacang peas
1½ to 2 cups chopped capsicums - 1 1/2 - 2 cawan capsicum
handful of mint/ pudina and coriander leaves - segemgam dayn pudina dan ketumbar
1½ tsps garam masala or biryani masala (adjust as needed) - 1 1/2 sk garam masala atau briyani masala
½ tsp red chili powder (skip if included in masala) - 1/2 sk serbuk cili kalau tak letak masala
generous pinch of turmeric - serbuk kunyit secukupnya
salt as needed - garam secukup rasa
2 tbsp. waterlemon juice as needed (optional)
- 2 sb jus tembikai jika suka

Instructions 

Wash rice and cook till slightly grainy. Cool it. (Basuh beras dan tanak hingga masak. Sejukkan)

While the rice cooks, make the capsicum masala ready. (Sementara nasi masak, sediakan capsicum masala)

Heat oil and fry dry spices till it turns aromatic. (Panaskan minyak dan tumis rempah tumis hingga naik bau)

Add onions and chili fry until the onions turn slightly pink.(masukkan bawang dan cili hijau dan tumis hingga bawang layu)

Add ginger garlic paste and saute till the raw smell goes away. (masukkan pes halia dan bawang putih dan tumis hingga naik bau)

Add capsicum, green peas and fry for 3 minutes. (masukkan capsicum dan peas. tumiskan selama 3 minit)

Add mint, coriander, spice powders and salt. (masukkan pudina, ketumbar, rempah serbuk dan garam)

Fry for about 2 minutes till the mixture turns aromatic.(Tumiskan selama 2 minit lagi hingga naik baunya)

Add the 2 tbsp. water and cook on a low flame till the water evaporates.(tambah 2 sb air dan kecilkan api. masak hingga air terpeluawap/kering)

When the rice is cooked , cool it and then add to the capsicum mixture along with lemon rice and salt.Mix well. (Bila nasi dah sejuk sedikit, tuangkan bahan tumis ke dalam bersama perahan lemon (kalau suka) dan garam. Kacau rata)

Serve warm with a raita. (Hidangkan bersama lauk pilihan atau raita)


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...