Monday, June 29, 2015

Roti cicah kari ayam dan sup cendawan jadi juadah iftar hari ke 10


Request dari hubby untuk iftar. Nak makan roti cicah kari ayam. Dah dekat nak berbuka anak pulak minta nak makan roti tu dengan sup cendawan. Layan jer la....


Masa buat roti ni ada kisah ngerinya.....dah siap uli 30 minit....doh dah cukup jelita.....bila keluarkan dari BM baru teringat....jeng jeng jeng....ermmmm bertuah betul.....saya lupa masukkan yissss!!!!!. Hubby tanya tak letak yis tak boleh ker.... erkkkÄ·kkk...boleh kot..... jadikan roti canaiiiii....

Kalu jadi kes camni senang jer...jangan lempar ke tong sampah yer.....tambah jer yis dan uli semula doh (kalu guna BM, 15 cukup la). Proses seterusnya sama cam biasa....insya Allah roti elok jer kejadiaannya.

Roti ni saya guna resepi selalu....boleh tengok kat post2 terdahulu.


Kari ayam

1 ekor ayam potong ikut suka
4 biji kentang kupas kulit dan dipotong 4
2 biji bawang besar - hiris/tumbuk
2 inci halia - hiris/tumbuk
3 tangkai daun kari
7 ulas bawang putih - hiris/tumbuk
2 sb serbuk kari ayam
 Rempah tumis 3 sekawan - 1 btg kulit kayu manis, 5 biji buah pelaga, sekuntum bunga lawang.
1 sb asam jawa dibancuh dengan 1/4 cawan air
5 cawan santan
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Tumis bawang2 dan halia hingga naik bau. (Saya masukkan kentang sekali). Masukkan daun kari. Tumis seketika. Masukkan rempah, tumis hingga pecah minyak. Masukkan air asam. Kacau sebati. 

Masukkan ayam. Gaul rata dan biarkan ayam masak. Selalunya ayam akan mengeluarkan cecair ketika dimasak tetapi sekiranya agak kering, masukkan setengah cawan santan. Kacau sesekali supaya rempah tak hangit. 

Bila ayam dah agak masak, tambahkan santan. Biarkan mendidih. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api setelah ayam masak sepenuhnya (takde darah terutama bahagian paha) dan kentang empuk.


Sup ni saya guna yg dalam tin jer pastu tambah cendawan butang segar banyak2....sebab order lambat diterima....kalu buat cam selalu tu time supper baru leh makan...


Pencuci mulut guna agar2 merah...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...