Monday, June 15, 2015

ROASTED CHICKEN KABSA 

Hari ni masak nasi arab kabsa. Sedikit berbeza dari kabsa yg lazim saya masak....kabsa ayam panggang....hidangan dilengkapkan dengan salsa serta fattoush salad. Sumber resepi saya kali ni pun kekal dengan lydia honey...terbaek jugak lahhhh....


Resepinya nanti saya terjemahkan.

Resepinya nanti saya terjemahkan. 
Update 8/9/15 - resepi telah saya terjemahkan untuk kemudahan pembaca. Harap meningkatkan minat untuk mencuba resepi istimewa ini.

ROASTED CHICKEN KABSA 
Ingredients:-

4C basmati rice (4 cwn beras basmathi - saya guna pusa cream atau gold)
1kg Chicken- cut into half, wash & drain (1 kg ayam - sekor ayam dara potong 2, basuh dan toskan)
*1 large onion-quartered (1 biji bawang besar belah 4)
*300g fresh Tomatoes*-blended together without water (300 gm tomato - kisar tanpa air)
*2 large green pepper* (2 biji cili benggala)
*1/2 tsp Black pepper (1/2 sk lada hitam)
*1/2 tsp Cardamom powder (1/2 serbuk buah pelaga)
*1/2 tsp Cinnamon (1/2 sk serbuk kulit kayu manis)
*4 pieces Cloves (4  kuntum bunga cengkih )
*2-3 pieces Bay leave (2 -3  helai daun bay )
*1 tsp Mixed spices (1 sk rempah campur - boleh beli kat kedai arab mcm mahnaz tu  )
*1 tbsp Salt (1 sb garam atau secukup rasa)
*2 pieces dried lemon (lomy) (1  limau kering - beli kat kedai arab atau buat sendiri - jemur hingga kering limau nipis - sampai ringan mcm bola pingpong  tu)
1/3C Oil/ Ghee ( 1/3  cawan minyak masak atau minyak sapi - sedap kalau guna minyak sapi terutamanya QBB)
1/2C Raisin, soak for 15 minutes (1/2  cawan kismis rendam 15 minit pastu tos utk kurangkan manis dia tu sikit tapi saya tak pernah rendam pun....)
salt n kabsa spice for the rice (garam dan rempah kabsa untuk nasi)

Sambal salsa - sedikit selera melayu terselit bila sambal ni disediakan dengan rasa yg agak pedas.

Plain salad dan fattoush salad sebagai hidangan sampingan. Sos salad fattoush saya tak gaulkan sekali supaya tak terlalu berair....nanti dah nak makan baru gaul yer..




Sambal salsa - sedikit selera melayu terselit bila sambal ni disediakan dengan rasa yg agak pedas.


Plain salad dan fattoush salad sebagai hidangan sampingan. Sos salad fattoush saya tak gaulkan sekali supaya tak terlalu berair....nanti dah nak makan baru gaul yer..


How to prepare:-

Wash rice well, soak in salted water for 30 minutes. 
Basuh beras dan rendam 30 minit.

In a medium casserole, add water, chicken, onion, tomato, cardamom, cinnamon, cloves, black pepper,  mix spices, *, salt, lomy and bay leave, bring to a boil and cook for 30 minutes or until chicken is tender.
Dalam periuk sederhana, satukan air, ayam, bawang, tomato, pelaga, kayu manis, bunga cengkih, lada hitam, rempah campuran, * , garam, limau kering dan bay. Biarkan hingga mendidih dan ayam masak. 

Remove chickens from the stock and keep aside, strain the stock.
Keluarkan ayam, ketepikan dan tapis air rebusan tadi.

In a medium casserole, fry raisin until golden, remove and set aside.
Dalam periuk lain, goreng kismis dan ketepikan.

Fry rice for 1-2 minutes, add water/ stock to get 4 cups of stock.
Kemudian masukkan beras dan goreng selama 1 - 2 minit, masukkan air rebusan tadi (1 cawan beras :  1 1/4 cawan air utk beras pusa)

Add 1tsp salt and kabsa spices.
Tambah garam secukup rasa dan 1 1/2 sk rempah kabsa.

Bring to boil in high heat for 10-15 minutes until water boils then cover tightly and reduce the heat.
Biarkan mendidih dan kecilkan api apabila air sedikit kering. Dan tutup rapat periuk.

Simmer for 20-25 minutes until rice is cooked and dry.
Masak 10 minit atau hingga nasi tanak sepenuhnya. Setelah tutup api, biarkan 5 minit sebelum buka tudung dan kareh atau gembur nasi.

***kalau tak biasa tanak atas api dapur boleh guna periuk elektrik. 

Arrange chicken nicely and roast until golden brown.
Sementara itu, susun ayam atas tray dan bakar pada suhu 200 c hingga keperangan.

Place the rice in the platter, arrange chicken and sprinkle with nuts and raisin on the top.
Ceduk nasi dalam dulang, susun ayam dan tabur kismis.
Serve it with dakous or salsa tomato and salata/ salad. (Refer to the old recipe).

Kat bawah ni respon orang yg makan nasi kabsa ayam panggang saya nih....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...