Sunday, June 21, 2015

Ikan tenggiri masam manis

Selesai masak kari sotong kembang saya sediakan pulak ikan masam manis ni....pilihan menu untuk anak2 dan suami yang kurang menggemari sotong kembang ni.

3 keping ikan tenggiri (gaul dengan kunyit dan garam, goreng, tos dan ketepikan)

1/2 biji timun jepun (buang empulur dan potong dadu)
1/2 biji capsikum (potong dadu)
1 biji tomato sederhana masak (potong dadu)
1/4 biji nenas (potong nipis)
Daun ketumbar hiris untuk tabur

3 sb sos tomato
3 sb sos cili
3 sb sos tiram
Sedikit air dan tepung jagung (jika mahu sos yg banyak dan pekat)(saya tak letak sebab biarkan kering tak berkuah)

1 biji bawang besar potong bulat
3 ulas bawang merah hiris nipis
2 inci halia hiris nipis
5 ulas bawang putih hiris nipis

Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa (saya tak letak sbb rasa dah cukup masin manisnya)


Tumis bawang merah, halia dan bawang putih hingga naik bau. Masukkan sos2. Tumis sebati. Masukkan sayuran, bawang besar dan tumis seketika. Perisakan dengan garam dan gula secukupnya. Curahkan pada ikan yang telah digoreng dan disusun di dalam pinggan hidangan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...