Wednesday, June 24, 2015

Dodol

Teringin betul mkn dodol....asyik terkenangkan dodol yg arwah abah kacau bawah pokok jambu ball....sebelum likat mesti ceduk simpan semangkuk utk buka puasa. Sedap sangat....lemak manisnya sesedap rasa....

La ni susah nak cari dodol yang betul2 sedap. Bila beli ada jer yg kurang....terutama rasa lemaknya. Ada la kawan hubby share resepi turun temurun family diorg tapi tak juga buat2 sampai hilang entah ke mana resepinya. Bila jumpa resepi kak yati @ cooking with love ni terus jer usaha cari bahan. Buat untuk berbuka.....dodol lembik yang lama diidamkan...


Dodol

Bahan:

500 gm tepung pulut
3 cawan gula melaka * (boleh juga gunakan gula merah)
2 cawan gula pasir *
3 cawan air *
2-3 helai daun pandan *
1 kg santan pekat

Cara-cara :

Masak bahan* hingga gula larut kemudian tapis (tunggu sejuk sebentar)
Masukkan tepung pulut dan bahan yang di masak tadi kedalam blender dan blend sebati.
Tuangkan adunan tepung dan santan ke dalam kuali. Kacau sebati (kalau ada kuali non stick lagi bagus).
Masak hingga adunan likat. (Kalau kat kampung dulu, arwah abah selalunya test guna daun pisang, bila letak dodol atas daun pisang, dodol tak melekat maknanya dodol dah cukup masak.)
Kacau adunan selalu untuk mengelakkan dodol berkerak.
Adunan akan meletup-letup dan pecah dan kacaulah sehingga terbit minyak pada dodol dan tidak tak melekat.
Simpan dalam bekas kering.

Nota:
Kalau suka dodol lembik.. jangan kacau terlalu lama.. nanti dodol akan jadi keras.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...