Sunday, June 22, 2014

Chicken/lamb mandy rice

Ini lah menu pilihan utk majlis doa selamat/tahlil dan perasmian surau kat kawasan setempat. Sebelum ni saya  pernah cuba satu resepi lain (klik sini) untuk nasi mandy nih...resepi yang lebih kemelayuan....hehehe...yang ini pula lebih kearabannya....

Masak gotong royong kat surau baru tu....lega jugak...ada org tolong basuh2,  potong2 apa yg patut...cuci ayam.....kacau2...

Macam biasa, bila dah penat sgt memasak, saya tak lalu makan...nasi ni saya tak jamah langsung pun...setakat rasa garamnya cukup tidak jer...itu pun dua tiga titis jer...tapi alhamdulillah feedbacknya ok.

Nasi ni jadi rezeki jiran....warnanya terlebih kuning la....sebab tak dikacau/dikareh rata....ni bahagian atas2 tu....tak sempat nak pesan dah dimasukkan dalam tong nasi...




Tak sempat buat platting2 mcm selalu......siap masak dah azan maghrib...

http://julienjulia.blogspot.com/2013/01/chicken-mandy-rice.html?m=1
Ingredients:

Half a chicken (1/2 ekor ayam)
1 1/2 cup basmati rice, rinsed and strained (1 1/2  cawan beras basmati - saya basuh, rendam 20 minit dengan air yg diletak sedikit garam - ikut style lydia honey - tos)
5 cups water (5 cawan air - sukatan yang saya gunakan untuk beras pusa gold, jumlah beras dan nasi adalah 1 beras : 1 1/4 air)
5 tbsp olive oil:(5 sb minyak zaiton)
2 hot green pepper (2 biji cili hijau yg pedas)
1 large onion, chopped (1 biji bawang besar dicincang)
2 tomatoes, chopped (2 biji tomato dicincang)
2 carrots, shredded (2 batang karot diparut)
2 bay leaves (2 helai daun salam)
3 cardamom (3 biji buah pelaga)
5 cloves (bunga cengkih)
1/2 tbsp turmeric (1/2 sb serbuk kunyit)
1/4 tbsp ginger (1/4 sb serbuk halia)
1/4 tsp cinnamon (1/4 sk serbuk kulit kayu manis)
Pinch of cumin (secubit serbuk jintan manis)
Pinch of coriander (secubit serbuk ketumbar)
salt and pepper to taste (garam dan lada hitam secukup rasa)
2 tbsp lemon juice (2 sb jus lemon)
1 medium coal and some oil (1 ketul sederhana arang dan sedikit minyak masak)


Directions: (caranya)

1- Prepare the chicken, place the onion and 3 tbsp olive oil in a baking tray and stir for a minute then add the shredded carrots and stir till the onion is translucent.
2- Add the chopped tomatoes, cumin, coriander, turmeric, ginger, cinnamon, 3 cloves, 2 cardamom  and bay leaves, and stir.
3- Rub the chicken with lemon juice and same spice (  Cumin, coriander, turmeric, ginger, cinnamon ) added before to the onion and place it in the tray with onion and add 2 cups of water and cover on high heat to boil then lower the heat to medium for 45 to 60 minutes to cook.

Cara saya
Sediakan ayam : - )))

Gaul ayam dengan lemon dan serbuk jintan, ketumbar,  kunyit, halia dan serbuk kulit kayu manis. Ketepikan.
Panaskan 3 sb minyak. Tumis bawang dan karot hingga naik bau. Tambah tomato, jintan, ketumbar, halia, kunyit, kulit kayu manis, 3 biji cengkih, 2 biji pelaga, daun salam.....kacau hingga naik bau. Masukkan ayam.
Tambah 5 cawan air, garam dan lada hitam.  Masak selama 1/2 jam atau hingga ayam masak. Keluarkan ayam dan tapis rempah ratusnya.

4- Prepare the rice by placing 3 cups of water in a pan on high heat, add salt to taste, black pepper, 2 cloves, 1 cardamom, turmeric, and 2 tbsp of olive oil, let boil then add the rice and once boiled again cover and lower the heat to low and let cook for about 15 to 20 min., (in this step you can add a burning coal in a mini heat resistant bowl or ramekin to the pan and cover to give a stronger smell and taste).

Untuk nasi

Masukkan 2 1/4 cawan air rebusan ayam bersama garam secukup rasa, 1/2 sk lada hitam biji, 2 cengkih, 1 pelaga, serbuk kunyit dan 2 sb minyak zaiton ke dalam periuk nasi. Biarkan mendidih. Masukkan beras,  Masak hingga nasi tanak. Renjiskan pewarna, masukkan gajus dan kismis yang dah digoreng. (Sambil tu bakar arang hingga berbara masukkan dalam remekin atau bekas tahan panas). Masukkan remekin berarang dalam nasi dan tuangkan sedikit minyak dan tutup rapat, cepat2.

Dalam 10 minit lepas tu, keluarkan remekin dan kareh/kacau nasi. Pastikan kacau nasi tu jangan kasar2 supaya tak patah...


(Kat bawah ni kalau kita nak bakar nasi dan ayam pakai oven)

5- Light the coal on the stove and prepare a small heat resistant bowl covered with foil and some sunflower oil in it or any kind of oil and place this bowl in the oven.
6- Once the chicken and rice are ready remove the chicken from the tray and add the rice to the same tray and mix with the sauce in it and top again with the chicken then light the broiler to medium low and place the tray into the oven, place the burning coal in the small bowl and close the oven right away and let the chicken gain the smell of coal and a good color and crisp for about 10 minutes.
7- Transfer the rice to the serving plate topped with the chicken and hot green pepper, and... Bon Appétit :)
You can make it just like the recipe but instead of putting in the oven,after adding the rice to the chicken, place the small bowl with the coal in the middle of the tray and cover with aluminium foil, then let cook on low heat for 10 minutes, if you like the chicken to be crispy just place 2 table spoons of oil or purified butter in a pan over medium heat then fry the chicken.

**********************
Hidangkan nasi, cili hijau, salasa hara, salad dan maraq pilihan. Selebih air rebus tu saya guna sebagai sup. Tabur sup dengan hirisan daun ketumbar.....(saya tambah karot, terung dan bendi...buat ala2 maraq)

Resepi salasa hara

2 pokok daun ketumbar
1/2 biji bawang besar
2 biji tomato
4 biji cili hijau pedas
Perahan lemon
Garam dan gula secukup rasa
Blend semua tu tapi eloknya jgn hancur sangat.

nak buat yg authentic skit guna resepi ni yer..(sumber lydia honey)

Maraq

1 biji bawang besar-di dadu halus
2 ulsa bawang putih- dicincang halus
4 camb tomato paste
1-2 biji cili hijau
2 biji medium fresh tomato- kupas kulitnya & didadu kasar
sayur (bendi@terung@carrot@zucchini@labu@potato@buncis)-pilih yg mana suka atau masukkan semua/ pilih 2-3 jenis sayur masak bersama- dadu kasar
air rebusan ayam
1 camb lemon jus
1/2 camt arab mix spices*
1/2 camt cumin powder*
1/2 camt corainder powder*
1/4 camt cardamom powder*
1/4 camt black paper powder*
2 camb minyak masak
Garam secukup rasa

sedikit chopped fresh corainder-utk tabur
Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bawang besar hingag transparent.
Masukkan cili hijau dan gorengkan sebentar.
Masukkan bawang putih dan bahan bertanda, biarkan sebentar hingga terbit bau.
Masukkan sayuran dan gorengkan sebentar dan masukkan fresh tomato dan gorengkan hingga tomato layu.
Masukkan tomato paste dan kacau sebati.
Masukkan air/ chicken stock, biarkan mereneh hingga sayuran masak Dan masukkan jus lemon serta garam.
Offkan api dan taburkan dengan fresh corainder leave.
Hidangkan dengan nasi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...