Sunday, June 15, 2014

Pan mee (板 麺, disebut Ban Mian) 



Aritu masa dok google2 cari resepi mee, terjumpa la resepi ni....cam best jer....cam sedap jer...lagi pun dah lama tak buat homemade noodle nih...

Untuk mee ni saya makan dengan bilis goreng tak letak fish ball dll tu. Saya gunakan air rebusan tulang untuk sup sbb ayam dah habis....buat simple jer. Anak2 suka sangat....separuh mee tu diorg jer yg makan....


Sumber Immacooks
bahan-bahan untuk mee:

500gm tepung gandum(ayak)
1 biji telur
5 sd mkn minyak bawang putih-(cincang beberapa ulas bawang putih dan goreng dengan minyak hingga perang)-ambil minyak saja.
1 sd teh garam halus
air secukupnya untuk uli tepung hingga menjadi doh yang boleh di canai.
tepung jagung untuk tabur ketika mencanai

*Campur semua bahan diatas,uli hingga jadi doh dan rehatkan 20min-30min.

sambil itu sediakan sup.

bahan-bahan sup:
200gm ikan bilis(beli yang dah buang kepala)
100gm cendawan shitake(rendam hingga kembang, buang batang cendawan dan hiris) - saya guna cendawan shitake segar
1/2 ikat sayur pucuk manis(ambil daun sahaja, cuci dan tos) - yang ni fresh dari kebun dpn rumah...tuaian pertama...ambil skit jer...cukup2 utk mkn dengan mee ni...


bebola ikan(banyak ikut suka)*celur
isi ayam rebus(carik-carikan)
11/2 litre air rebusan ayam
crab stick(saiz kecil dipotong 2)-optional*celur
garam
5 ulas bawang putih(pecahkan,buang kulit)
beberapa hiris halia
minyak untuk menumis
2 sd mkn sos tiram
1 sd mkn serbuk lada putih
3 sd mkn tepung jagung(bancuh dengan sedikit)untuk pekatkan kuah.
1 sd mkn minyak bijan

cara-cara:
1:Panaskan minyak tumiskan bawang putih dan halia hingga layu ,masukkan bilis dan goreng hingga bilis warna perang.jika minyak terlalu banyak kurangkan.
2:Masukkan air rebusan ayam tadi serta cendawan.rasakan dengan garam, secukup rasa(tak da ni tak jadi),sos tiram,serbuk lada putih,minyak bijan dan didihkan masukkan pula bancuhan tepung jagung, kacau.
3:Renihkan

sediakan mee:
1:Tabur tepung jagung dan canai doh setebal 1mm kemudian gunting-guntingkan.



 2:Didihkan 1 litre air,1 sd teh garam dan 1 sd mkn minyak dan kecilkan api masukkan pan mee rebus sekejap,angkat dan toskan macam ni..



3:Masukkan pan mee ke dalam mangkuk,sedikit sayur pucuk manis terus masukkan sup yang mendidih beserta bilis dan cendawan dalam sup tadi supaya sayur pucuk manis layu,diikuti bebola ikan,isi ayam,crab stick.

Hidangkan dengan lada padi yang dipotong dan campur sedikit kicap cair. 

Saya hidangkan dengan cili paste yang memang dah dibuat semalam. Resepi KLIK DI SINI.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...