Thursday, June 12, 2014

Bingka kacang hijau


Bingka ni untuk sarapan esok pagi....cuti2 sekolah ni kena ada makanan untuk anak2 kudap2....

Sumber yatiememories
Bahan-Bahan- (loyang 9x9 inci atau acuan pecah 8)

1 cawan gula pasir
2 cawan tepung gandum
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega/minyak sapi
3 biji telur
secubit garam
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan
2 cawan kacang hijau yg telah di rebus- (bahagi dua) ~ lebih kurang 3/4 cawan kacang yg blum rebus
bijan

Cara-Cara:-

Satukan kesemua bahan bersama 1 cawan kcng hijau dan kisar sampai sebati.Masukkan dlm periuk dan masak hingga sedikit pekat dan sentiasalah kacau guna whisk. Guna api sederhana je.Masukkan 1 cwn kacang hijau yg tidak di kisar tadi dan gaul rata.

Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan oleskan rata. Boleh juga guna mentega.Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.Taburkan bijan dan bakar pada suhu 200 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing. Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dlm 5 minit guna api atas sahaja utk permukaan kuih yg garing.



Bingka kacang merah

Bahan-bahan.
11/2 cwn kacang merah* (yg telah di rebus)
1 cawan air*(* di kisar bersama)
1 1/2 cwn tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
2 cwn santan
1 cwn gula
3 sudu besar butter
2 biji telursedikit garam
pewarna merah
sedikit bijan
2 sudu besar minyak utk sapu pd loyang- boleh juga sapu butter

Cara-Cara.

Kisar kacang merah bersama 1 cawan air. Ketepikan dulu.Masukkan kesemua bahan ke dalam blender kecuali bijan dan minyak.Kisar sebati.Gaul rata dan masak sebentar hingga berwap guna api sederhana dlm 10 minit. Sementara itu panaskan oven 175c.

Sapukan minyak di sekeliling loyang dan masukkan dlm oven sebentar.Keluarkan loyang dan tuang adunan tepung tadi dan taburkan bijan di atasnya.Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambah 5 minit lagi utk garingkan bahagian atas.Biarkan betul2 sejuk barulah di potong.Selamat Mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...