Saturday, June 14, 2014

Jelly musim panas

Cuaca macam ni dapat makan jelly sejuk sedap nyerrrr...



Lapisan bawah

10 gm agar2 serbuk/tali
4 cawan air + air nata de coco
2 cawan isi nata de coco
1/2 - 3/4 cawan gula (ikut citarasa dan sesuaikan dengan manis dari air nata de coco)
--------
Masak semua hingga mendidih dan gula n agar2 hancur sepenuhnya. Tuangkkan dalam acuan. Biarkan beku sedikit permukaannya.

 Lapisan atas
 Nenas kiub dlm tin - toskan
1 kotak kristal jelly - perisa pilihan
400 ml air (ikut arahan dikotak)
Ceri merah secukupnya belah 2

--------
Masak jelly dan air ikut arahan dikotak.
susun nenas dia atas lapisan agar2 tadi. Letakkan ceri merah. Tuang kristal jelly di dalam acuan yang telah disusun dengan kiub nenas dan ceri. Sejukkan seketika dan masukkan ke dlm peti ais.....biarkan kedua2 lapisan beku sepenuhnya.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...